Arktis vil være helt fri for is i 2054
Om cirka 40 år vil Arktis være isfrit i september måned, viser prognoser fra amerikanske og kinesiske forskere.

Is kommer i mange varianter, som man kan se på dette billed fra Arktis. Man kan se den varierende tykkelse – fra tynde, næsten transparente lag til tykkere, ældre havis dækket af sne. (Foto: NASA)

Is kommer i mange varianter, som man kan se på dette billed fra Arktis. Man kan se den varierende tykkelse – fra tynde, næsten transparente lag til tykkere, ældre havis dækket af sne. (Foto: NASA)

Forskerne har benyttet sig af avancerede dataværktøjer for at simulere, hvor hurtigt den nordlige polaris smelter.

De mener, at Arktis kan blive komplet isfri, og at det vil kunne ske mellem årene 2054 og 2058 – forudsat, at man forestiller sig et scenarie med fortsat høje udslip af klimagasser.

Det meddeler forskningshjemmesiden PhysOrg.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Forskerne mener, at afsmeltningen vil finde sted første gang i september måned, og det skyldes, at sommeren sørger for en del afsmeltning. Forskerne tror, at sommerisen vil forsvinde i flere måneder af gangen. Andre overslag om et isfrit Arktis har varieret mellem ¨r 2015 og 2100, meddeler NBC News.

Ny bundrekord blev sat sidste år

Forskerne har studeret en række forskellige rapporter, som ser på afsmeltningen af havisen i Arktis i årene mellem 1979 og 2011.

Desuden har de benyttet en statistisk metode til at analysere, hvordan havisen opfører sig, når klimaændringerne træder i kraft. Modellen tager hensyn til isens tykkelse, og at jo tyndere den er, jo hurtigere smelter den.

I september i fjor dækkede den arktiske havis 3,4 millioner kvadratkilometer, og det er foreløbig ny bundrekord. Det skete, efter at 2012 var den varmeste sommer på Svalbard i 1800 år, ifølge WWF (Verdensnaturfonden).

Et isfrit Arktis betyder dog ikke blåt hav, så langt øjet rækker, som man måske skulle tro. Forskere anser Arktis som 'isfrit', når området er under en million kvadratkilometer i udbredelse, fordi den så vil være tynd, opbrudt og sjappet.

Til sammenligning blev sommer-havisen i Arktis målt til 7,5 millioner kvadratkilometer i 1979.

Isen kan have været forsvundet før

Men dette vil ikke være første gang, at Arktis er isfrit. Et tidligere studie, som er omtalt i LiveScience, antyder, at det også var tilfældet for 3,6 millioner år siden i den såkaldte pliocen-epoke, og at gennemsnitstemperaturen i Arktis var otte grader højere, end den er i dag.

Dengang var mængden af CO2 i atmosfæren nok mere lig nutidens værdier.

I september i fjor var isen i Arktis på sit laveste niveau. Dette skete efter, at årstemperaturen på Svalbard var den laveste i 1800 år. (Foto: NASA)

»Nogle af ændringerne vi ser nu, med smeltning af havis og isbræer samt skovvækst, kan indikere, at vi er på vej tilbage til pliocen-epoken,« siger Julie Brigham-Grette ved University of Massachusetts, Amherst.

Isen kan være væk allerede om 10 år

WWF Norges fagrådgiver omkring Arktis, Nils Harley Boisen, mener, at estimatet, der siger, at isen er væk i 2054, er for konservativt.

»Flere forskere mener, at sommerpolarisen vil være væk inden 2030. Ud fra min egen fagkompetence tror jeg, at det kan ske inden for 10 år,« siger han til NRK.no.

Nils Harley Boisen siger, at et isfrit Arktis vil få stor betydning for hav- og atmosfærestrømninger. Derudover vil et nærmest åbent hav tiltrække mere solenergi, end is gør, og det vil igen være med til at accelerere den globale opvarmning.

»Arktis’ vigtige job som kuldelager forsvinder mere og mere, og det har en selvforstærkende effekt på issmeltningen,« siger han.

Nils Harley Boisen henviser også til, at dyrelivet vil lide under det, og at tab af arter er sandsynligt.

»Samtidig foregår meget af planktonopblomstringen rundt om iskanter, og dermed kan eksistensgrundlaget for dele af fiskebestanden falde væk,« siger han.

Beder politikerne om at handle

Til efteråret foreligger en ny rapport fra FN's klimapanel, hvor der stilles en klimadiagnose for vores planet.

»Jeg håber, at den nye rapport vil lægge til, at politikerne handler,« sagde lederen af klimapanelet, Rajendra Pachauri, til NRK i maj.

I den 1.000 sider lange rapport fremgår det blandt andet, at udviklingen i Arktis vil påvirke klimaet på resten af kloden i langt højere grad, end forskerne tidligere har været klar over.

Direktøren for Norsk Polarinstitut, Jan-Gunnar Winther, som er en af hovedforfatterne bag rapporten, siger, at de for eksempel paradoksalt nok kan få koldere vintre i Norge, til trods for den globale opvarmning. Det hænger sammen med ændringer i luftstrømme.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk