MYTE: Faldt Dannebrog ned fra himlen i 1219?
Ifølge overleveringen faldt Dannebrog ned fra himlen under slaget ved Lyndanise i 1219. Men ifølge historiske kilder skete 'miraklet' måske ved en helt anden begivenhed.
dannebrog falde fra himlen maleri lyndanise estland

C.A. Lorentzens maleri fra 1809 af Dannebrogs fald fra himlen under slaget ved Lyndanise. (Maleri: C. A. Lorentzen/CC0 1.0)

C.A. Lorentzens maleri fra 1809 af Dannebrogs fald fra himlen under slaget ved Lyndanise. (Maleri: C. A. Lorentzen/CC0 1.0)

På bybusser, offentlige bygninger og alle mulige steder. Vi er vant til at se massevis af dannebrogsflag hvert år 15. juni.

I kalenderen står der Valdemarsdag ud for datoen.

Hvis man spørger kloge mennesker, hvorfor der flages, får man svaret, at det er, fordi Dannebrog faldt ned fra himlen på denne dato i 1219.

Det skete under slaget ved Lyndanise (det nuværende Tallinn. red.) i Estland, lyder historien.

Nogle vil så tilføje, at sagnet siger, at det faldt ned fra himlen ved denne lejlighed. Det har imidlertid vist sig at være en højst tvivlsom påstand - uanset om man tror på, at flag dengang kunne falde ned fra himlen eller ej.

Nationalistisk rettelse

I de ældste bevarede fremstillinger af sagen - to historieværker fra 1520'erne, skrevet af henholdsvis Christiern Pedersen og Peder Olsen - omtales det, at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag ved Fellin i Sakkala i det centrale Estland i 1208.

Det ser ikke ud til, at de har skrevet af efter hinanden. Og Peder Olsen kan da også citere en ældre kilde på latin for sagen. En kilde, som desværre ikke er bevaret. Det gør han på to steder:

Mytedræber

MYTE - eller ej?

I vores serie om danske myter præsenterer vi i samarbejde med Danmarkshistorien.dk et 'mytedræber-værksted', hvor historikere tager fat i en række af de mest kendte myter om Danmark, danskerne og danskheden. Myterne bliver præsenteret og udsat for en historiefaglig lakmustest, samtidig med at vi prøver at finde ud af sagens rette sammenhæng og forklare, hvorfor myten er opstået.

MYTE: Kom cimbrerne fra Himmerland?

Det ene sted tilføjer han til kildens datering af slaget 'rettelig 1219'. For Peder Olsen kunne det altså ikke passe, at en så skelsættende begivenhed var indtruffet ved et mindre vigtigt slag i den del af Estland, som ikke kom til at tilhøre Danmark på længere sigt.

LÆS OGSÅ: Dannebrog fylder 800 år – men hvilken historie fortæller Danmarks flag?

Dannebrog er et korsfarerbanner

Da Arild Huitfeld omkring år 1600 skrev sit store værk om Danmarks historie frem til sin egen tid, fulgte han Peder Olsens tankegang og henlagde uden videre dikkedarer det himmelfaldne flag til det berømte slag ved Lyndanise, 15. juni 1219, som betød det afgørende gennembrud for dansk herredømme i Estland.

Arild Huitfeldts værk blev siden et uomgængeligt grundlag for al historieskrivning om tiden frem til cirka 1600.

Derfor har det været sådan siden: Dannebrog faldt ned fra himlen 15. juni 1219.

Dog har historikerne med tiden i højere og højere grad betonet, at der var tale om et sagn.

Sagnet hører altså rettelig hjemme i 1208. Desværre er vi ikke underrettede om datoen for dette slag.

Uanset dette, er der den kerne af sandhed i sagnet, at Dannebrog med sit hvide kors på rød bund er et korsfarerbanner og har sin oprindelse i korstog i Østersøområdet i begyndelsen af 1200-tallet.

Samme banner blev ført af middelalderens tyske kejsere fra 1194, når de var på korstog eller i krig, og ikke mindst af Johanitterordenen (Malteserkorset).

LÆS OGSÅ: Danmarkshistorien digitaliseres: Se de historiske billeder her

15. juni er faktisk en dobbelt mærkedag

Begge arme oppe

Til legenderne om slaget ved Lyndanise er med tiden også kommet historien om, at så længe ærkebisp Andreas Sunesen strakte armene mod himmelen, havde de danske styrker overtaget, men når han tog armene ned, gik det tilbage for danskerne.

På billedet ovenfor kan du i venstre baggrund se nogle munke, der hjælper den alderstegne ærkebisp med at holde armene oppe, så sejren kunne vindes.

Valdemarsdagen, 15. juni, blev først indført som flagdag og national mærkedag i 1913. Mærkeligt nok faldt to af Valdemarernes største udenrigspolitiske triumfer begge på 15. juni:

Den dag i 1168 indtog Valdemar 1. den Store og hans tropper borgen Arkona på Rügen og skaffede sig dermed herredømmet på øen.

Og på samme dato i 1219 faldt altså esternes borg Lyndanise for hans søn Valdemar 2. Sejr og hans styrker, hvilket blev vendepunktet i den danske kamp for et herredømme i Estland.

Begge erobringer fik langvarige følger:

Rügen var således len under den danske krone til i hvert fald Erik af Pommerns tid, det vil sige til mindst 1439. Den nordlige del af Estland var et hertugdømme under den danske krone, til Valdemar Atterdag solgte besiddelsen i 1346.

Næppe historisk hattrick

Det skulle være et sært tilfælde, hvis slaget ved Fellin i 1208 også fandt sted 15. juni. Så nu må vi nok nøjes med at fejre de nævnte udslag af dansk middelalderlig imperialisme i Østersøområdet på Valdemarsdagen 15. juni.

Det er så bare en skam, at der står en mindesten i Tallinn på det sted, hvor man mener, at flaget landede.

Du kan læse mere om flagets baggrund i artiklen 'Dannebrog fylder 800 år – men hvilken historie fortæller Danmarks flag?'

Denne artikel er lavet i samarbejde med Danmarkshistorien.dk.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er den danske middelalder anderledes end den europæiske?

LÆS OGSÅ: Raceforskning under besættelsen: Var Danmark værre end Tyskland?

 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk