Vi er alle lavet af stjernestøv
Hvor kommer alting fra? Fire danske vidensinstitutioner har samarbejdet om at lave en filmserie om rummet til brug for skoleelever og deres lærere. Her får du en videnskabelig forklaring på, hvorfor du er en stjerne.

Ingen ved, hvorfor universet opstod. Hvor kom energien fra? Men forskere har lavet en teori om universets dannelse og tiden efter: Big Bang-teorien.

Universet blev født for 13,7 milliarder år siden. Dengang var universet tætpakket og enormt varmt, og så helt anderledes ud end det vi kender i dag.

I videoen øverst i artiklen her kan du se, hvordan stjernestøv bliver til mennesker af kød og blod.

Universet udvider sig

Efter Big Bang begyndte universet at udvide sig – og det gør det stadig! Ingen ved, hvad der startede udvidelsen, men i den proces dannedes der først of fremmest grundstofferne hydrogen og helium.

Det er de mindste grundstoffer, vi har, og har derfor nummer 1 og 2 i det periodiske system.

En supernova er en voldsom afslutning på en tung stjernes liv, men samtidig er den begyndelsen på noget nyt. Supernovaeksplosioner spreder byggesten ud i universet - og det er heldigt for alle os, der i bund og grund bare er lavet af stjernestøv. (Foto: Shutterstock)

Men hvor kommer alle de tungere atomer fra? Svaret er stjerner. Stjerner danner tungere atomer ved en proces kaldet stjernenukleosyntese. Atomer, der er lettere end jern, for eksempel sølv, gul og uran, dannes ved at fusionere atomkerner fra helium og hydrogen i en stjernes indre.

Supernovaer spreder byggesten

Større og tungere grundstoffer kræver energi fra en supernova-eksplosion, dvs. en stor stjernes død, for at blive dannet.

Stjernen skal være mindst otte gange større end Solen for at kunne lave flere protoner, neutroner og elektroner, end jern indeholder.

Eksplosionen spreder materialet ud i rummet omkring, og det er netop dette materiale, bestående af alle de grundstoffer vi kender, som vi selv og alt andet omkring os, er lavet af. Stjernestøv.

Videoen er blevet til i et samarbejde mellem forskere på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Dansk Teknisk Universitet og Experimentariet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk