Underjordisk ocean på Titan
Observationer lavet af rumsonden Cassini tyder på, at saturnmånen Titan har et ocean af flydende vand under overfladen.

Titan med Saturn som baggrund. Bag Titan (til højre) ses månen Dione. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Titan med Saturn som baggrund. Bag Titan (til højre) ses månen Dione. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Saturns største måne, Titan, er den eneste måne i Solsystemet, der har en tæt atmosfære. Nu viser observationer lavet af Cassini-sonden, at den store måne muligvis også har et ocean under sin iskolde overflade.

Cassini er flere gange er fløjet tæt forbi Titan, og ved nøje at følge Cassini under de tætte passager har det været muligt at registrere små ændringer af sondens bane skabt af variationer i Titans tyngdekraft.

Da disse variationer er et resultat af den iskolde månes form og opbygning har Cassinis passager altså gjort det muligt at komme ind under huden på Titan.

Tidejordsbølgen på Titan er 10 gange større

Helt konkret har forskerne registreret en langt større tidejord på Titan skabt af tyngdepåvirkningen fra Saturn.

Hvis Titan var lavet af fast stenmateriale, ville tidevandskræfterne skabe en tidejordsbølge med en størrelse på cirka en meter. Men observationerne viser, at tidejordsbølgen på Titan er hele ti gange større - altså omkring ti meter.

Observationerne af Titan forklares bedst med, at der er et lag af flydende vand - et globalt underjordisk ocean - på den store måne.

Ikke i sig selv tegn på liv

Men betyder det så, at Titan måske kan være hjemsted for liv? Ikke nødvendigvis.

Et underjordisk lag af flydende vand er ikke i sig selv et tegn på liv, men oceanet kan være med til at forklare, hvordan Titans atmosfære bliver genforsynet med metan (naturgas).

Hvis det underjordiske ocean er blandet med ammoniak kan bobler af denne væske stige op gennem månens skorpe og frigive metan.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker