Solformørkelse 2015 bliver den vildeste i mange år
Fredag 20. marts 2015 vil der være en solformørkelse i en grad, vi meget sjældent oplever i Danmark. Hvis man virkelig skal se, hvor fantastisk det er at stå i skyggen af Månen, så skal man sørge for at komme ud den dag, konstaterer forsker.

Solformørkelse 2015: Fredag 20. marts får vi muligheden for at stå i skyggen af Månen. En sjælden begivenhed og en helt utrolig oplevelse, ifølge forskere. (Foto: Shutterstock)

Solformørkelse 2015: Fredag 20. marts får vi muligheden for at stå i skyggen af Månen. En sjælden begivenhed og en helt utrolig oplevelse, ifølge forskere. (Foto: Shutterstock)

 

 »Det er en helt fantastisk oplevelse. Det bliver nærmest tusmørke, og fuglene stopper med at synge, fordi de tror, det er nat. Men så kan man til gengæld se den yderste del af Solens atmosfære – koronaen - flamme op. Samtidig træder de mest lysende stjerner frem. Det er en helt eventyrlig og enestående oplevelse,« fortæller professor i astrofysik ved Aarhus Universitet Jørgen Christensen-Dalsgaard entusiastisk.

Han har set tre totale solformørkelser i sit liv – ét i Indien, ét i Sydafrika og et tredje i Ungarn.

Det er forskelligt fra solformørkelse til solformørkelse, hvor på Jorden man kan opleve Månen opsluge Solen fuldstændigt.

»Solens formørkelse kommer blandt andet an på Månens kredsløb om Jorden, og hvordan Jordens akse hælder i forhold til Solen. Det ændrer sig løbende. Derfor må man rejse efter det, hvis man vil have den utrolige oplevelse,« forklarer Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Fredag 20. marts 2015 vil der ske endnu en solformørkelse, og vi vil også kunne se den her i Danmark. Desværre får vi ikke den fulde formørkelse at se på vores breddegrader, men den vil være 'dybere', end man har kunnet observere i Danmark i over 50 år. Cirka 83 procent af Solen forsvinder i Månens skygge, få procent mere end det var tilfældet i 1999. Det er nok til at give en utrolig oplevelse, mener Jørgen Christensen-Dalsgaard.

»Sørg for at få fat i et solfilter eller de rigtige briller, og hold øje med Solen. Det er lidt fantastisk at se, hvordan Solen langsomt bliver spist af Månen i en solformørkelse.«

Solformørkelse 2015: Færøerne får den totale gevinst

Fakta

Næste gang man kan opleve en delvis solformørkelse i Danmark er 10. juni 2021. Og desværre kan man først opleve en total solformørkelse i Danmark 25. maj 2142.

Ind til da må man rejse for at få oplevelsen. Den seneste totale formørkelse i Danmark var 28. juli 1851, hvor Solen var helt dækket af Månen, når man kiggede mod den fra Nordjylland eller Nordsjælland.

De dybeste delvise solformørkelser i Danmark skete 15. februar 1961, 11. august 1999 og 31. maj 2003. Solformørkelsen i 1999 dækkede næsten 80 procent af Solen set fra Danmark.

Kilde: Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet

Bor du på Færøerne eller i Svalbard i Norge er du til gengæld lidt mere heldig. Der kan man nemlig opleve den totale solformørkelse, og her vil man altså kunne se Solens korona, der er den yderste del af dens atmosfære.

»Når Månen skygger for Solen, får koronaen lov til at stå frem og flamme uden om Månen med et helt uvirkeligt og ubeskriveligt perlemorsfarvet lys. Et billede kan slet ikke indfange det. Det skal opleves,« siger Ole Knudsen, der er tidligere leder af Planetariet i Aarhus og nu holder foredrag om blandt andet solformørkelser. Han har selv set en total solformørkelse flere gange.

Selvom både Ole Knudsen og Jørgen Christensen-Dalsgaard har oplevet totale solformørkelser flere gange, så overvejer de begge at tage afsted til Færøerne igen.

»Jeg har stærkt overvejet at tage til Færøerne for også at se det denne gang. Men de fleste rejser og hoteller på Færøerne har faktisk været booket i lang tid, da en solformørkelse er så populært, at folk kommer rejsende langvejs fra,« siger Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Videnskabelig interesse for solformørkelse er dalet

Mens totale solformørkelser stadig vækker interesse hos 'almindelige mennesker', så er interessen blandt forskere ikke længere så stor.

I dag har man nemlig teleskoper, som gør det muligt at se Solens ydre atmosfære, og på den måde kan man studere den så meget og ofte, man har lyst. 

»For 20-30 år siden var der store ekspeditioner af forskere, der rejste ud, når der skulle finde en total solformørkelse sted, fordi det var det eneste tidspunkt, man kunne studere koronaen,« siger Jørgen Christensen Dalsgaard. 

»I dag er den videnskabelige interesse dalet, men det er stadig et ualmindeligt flot fænomen.«

Solformørkelse 2015: Pas på øjnene!

Fakta

Den totale formørkelse kan fremstå mere eller mindre oval, og skyggen på jordoverfladen kan have en diameter op til 800 kilometer.

Ved solformørkelsen 20. marts er den totale formørkelsesskygge på jordoverfladen omkring 450 kilometer bred.

Ude i Nordatlanten nord for Færøerne omkring Island, hvor formørkelsen varer længst, kan man befinde sig i skyggen af Månen i 2 minutter og 46 sekunder.

På Færøerne er varigheden omkring 2 minutter og 8 sekunder, men det varierer en smule, alt efter hvor man befinder sig.

Kilde: Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet

Det er altid farligt at kigge direkte mod Solen uden at beskytte øjnene, da det kan give permanente øjenskader. Sådan er det også under solformørkelsen 20. marts, fordi nogle af strålerne undslipper Månen.

»Hvis man ikke har fået fat på et solfilter eller nogle briller, der er beregnet til en solformørkelse, inden 20. marts, så kan man også lave et hul i et stykke papir og lade Solens stråler ramme gulvet og vise, hvordan Månen langsomt skygger for Solen,« siger Jørgen Christensen-Dalsgaard. 

I Danmark starter formørkelsen klokken 09.40 og varer til klokken 11.58.  Formørkelsen er på sit højeste klokken 10.48, men tiden varierer nogle sekunder, alt efter hvor du befinder dig i landet. Når formørkelsen er på sit højeste, så dækkes 83,45 procent af Solens areal, hvis du er i Aarhus. Længere mod sydøst er procenten lidt mindre og længere mod nordvest er den større - mellem ca. 81 og 85 procent.

Du kan også følge formørkelsen som streaming video via YouTube, som Alssund Gymnasiums astronomihold sender.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk