Snowboard: Så skal der pumpes!
Der er fuld fart på, når deltagerne står på snowboard - hvad enten det er disciplinen cross, slalom eller pipeline. Vi ser nærmere på, hvordan man kommer højt til vejrs på sit snowboard.

Snowboard er hurtigt blevet en populær vintersport, og siden 1998 har snowboardere boltret sig ved de olympiske vinterlege.

I år er der tre forskellige snowboard-discipliner på det olympiske program: Halfpipe, cross og parallel giant slalom.

Den danske deltagelse sørger Julie Lundholdt for - hun stiller op i cross og har første heat tirsdag kl. 19 dansk tid.

Som motocross, slalom og skateboard

Snowboard cross - også kaldes boardercross - minder til forveksling om motocross - i stedet for at køre motorcykel farer man blot ned ad en bane med et bræt spændt på fødderne.

I cross er der fire deltagere i hvert heat, og det gælder om at komme først ned ad den udfordrende bane, der har masser af bump og sving. De to hurtigste går videre til næste runde.

Parallel giant slalom er slalom på snowboard - med den væsentlige pointe, at der er to snowboardere, der kører om kap.

Julie Lundholdt vil i finalen i snowboard-konkurrencen ved vinter-OL. (Foto: Das Büro for Danmarks Idræts-Forbund og Team Danmark)

I halfpipe er inspirationen skateboard. Deltagerne kaster sig ud i en 6,7 meter dyb halv cylinder af sne. Her viser de, hvad de formår af akrobatiske tricks.

Der skal pumpes i pipelinen

I alle snowboard-disciplinerne får deltagerne fart på, når potentiel energi - beliggenhedsenergi - omdannes til kinetisk energi - bevægelsesenergi.

Men i en halfpipe er det ikke nok med denne energi, for her gælder det om at komme helt op i luften og lave sine krumspring. Derfor øger deltagerne energien ved at 'pumpe' - bøje ned i benene og strække dem ud igen på en måde, så man får mere fart på.

Og det er faktisk lidt af en opgave, for når man har fart på i cylinderen, bliver man tvunget til at ændre retning - i stedet for bare at være i frit fald nedad, bevæger man sig i en bue, og derfor bliver man presset mod sneen. Og den kraft skal man kæmpe imod.

I denne video fra National Science Foundation i USA beskrives teknikken i halfpipe nærmere:

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.