Sekretærfugl sparker med fem gange sin egen vægt
Når en sekretærfugl sparker en slange i hovedet med dens ranglede ben, sker det med fem gange dens egen vægt på én hundrededel af et sekund. Det har et hold forskere fra University of London fundet ud af.

Forskere fra London har målt, hvor kraftigt en mandlig sekretærfugl sparker til en gummislange. Fuglen bruger en kraft, der er fem gange dens egen vægt på en tiendedel af den tid, det tager at blinke med øjnene. Det skriver bbc.com.

Mere konkret var kraften, der blev genereret af fuglens spark, 195 Newtons. Det er nok til at slå en slange ihjel ved et enkelt spark, og fuglen kan gøre det på blot 15 millisekunder.

Se det dødelige spark i videoen ovenfor, der er 30 sekunder lang, men kun viser halvandet sekund virkelig tid.

Kæmpe kraft fra stillestående dyr

Sekretærfuglen, der også hedder Madeleine, er blevet trænet til at angribe en gummislange, da slanger er en af fuglens livretter ude i naturen. Forskergruppen placerede skjulte måle-plader under kunstigt græs og trak gummislangen rundt hen over de skjulte plader, der målte kraften i fuglens spark.

»Normalt, når man måler et dyrs kraft på denne måde, bevæger hele dyret sig mod byttet. Men sekretærfuglen står stille, og hele kraften kommer fra ét enkelt ben. Det er en kæmpe kraft at levere med et statisk spark,« siger Steve Portugal, dyrepsykolog på University of London til BBC.

Sekretærfugle lever i Afrika og bliver omkring 1,4 meter høje.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk