Se de mest langt ude laboratorier på kloden
Der er laboratorier over alt på Moder Jord, også i ekstreme områder, hvor liv har svære leveforhold. Her er fem af de vildeste.

På høje bjergtinder, under is og vand og selv i luften. Nogle af Jordens allermest ufremkommelige og ugæstfrie områder er udstyret med laboratorier.

Laboratorier på de steder kan give forskere et større indblik i hvordan liv op- og består. De kan give en forståelse af kloden og klimaet, som man ikke kan få ved at kigge i mikroskoper på et traditionelt forskningsinstitut. 

I galleriet herover kan du se billeder fra LiveScience af fem af de mest ekstreme, men også mest fascinerende laboratorier i verden. Herunder kan du læse om, hvad de bruges til:

1. Under vand - Aquarius Reef Base

15 meter under vandet i Florida Keys National Marina Sanctuary ligger Aquarius Reef Base. Laboratoriet er på størrelse med en almindelig lejlighed (390 kubikmeter), og den kan huse forskere i op til 10 dage af gangen. Der er seks sengepladser, mikrobølgeovn og sågar toilet og bad med varmt vand i Aquarius Reef Base. 

Undervandslaboratoriet blev taget i brug i 1993 med det formål at få en bedre forståelse for og overvåge miljøet omkring laboratoriet. Det er blandt andet koralrev og fisk, der undersøges, for at se hvordan de klarer sig i forhold til klimaforandringer og menneskers indblanding.

Den største opdagelse, som Aquarius Reef Base har lagt hus til, var da forskere fandt sammenhængene mellem årsager og spredning af black-band disease, der ødelægger koraller.

Man kan kun komme til Aquarius Reef Base ved at svømme. Du kan se flere billeder af laboratoriet her.

2. På Sydpolen - South Pole Observatory

På klodens bundprop Antarktis ligger the U.S. National Oceanographic and Atmospheric and Administration's South Pole Observatory. Det har ligget der siden 1957 og er blot en af de mange forskningsstationer, der ligger på det store isfyldte kontinent.

South Pole Observatory huser mange forskellige forskningsmissioner. Blandt andet undersøges atmosfæren for aerosoler, gasser og stråling fra Solen, for at se hvordan disse faktorer påvirker Jordens klima. South Pole Observatory er også på udkig efter mørkt stof.

Laboratoriet er derudover også hjemsted for IceCube Neutrino Observatory, som er en cirka en kvart kubikkilometer stor isblok. Den måler på såkaldte neutrinoer, som er masseløse subatomare partikler, der stammer fra Solen eller den kosmiske baggrundsstråling. IceCube Neutrino Observatory er den største neutrino-måler i verden.

Et typisk forskningsforløb på South Pole Observatory varer som regel et år og omfatter kun to mennesker. De er ni måneder om året i fuldkommen isolation fra omverdenen, heraf seks i fuldkommen mørke. 

Du kan læse mere om det vilde laboratorium her - og finde postadressen, hvis du vil sende brev dertil.

3. Under isen - Svartisen Subglacial Laboratory

Det er normalt rigtig skidt at befinde sig 200 meter under is. Men i det nordlige Norge har det faktisk en ganske gavnlig effekt.

Her ligger Svartisen Subglacial Laboratory nemlig, som en hule under gletsjeren Svartisen. Laboratoriet ligger nord for polarcirklen og er enormt svært at komme til. Det kræver først og fremmest et fly til en af Norges nordligste byer, en lang køretur, en sejltur og til sidst en vandretur på mindst en time.

Det er Norges Vandressource og Energi-direktorat, der kontrollerer laboratoriet. Fra laboratoriet kan forskere ved hjælp af varmt vand smelte en hule, hvori de kan undersøge gletsjeren indefra. De ser blandt andet på, hvordan gletsjere flytter materiale, og hvor hurtigt de smelter.

I alt rummer forskningsfaciliteterne tre laboratorier og fire soveværelser, et køkken og et badeværelse. Normalt bor der fire mennesker i laboratoriet i perioder på seks til syv dage mellem november og april, hvor isen ikke smelter.

Du kan se en National Geographic-video om stedet her

4. På en bjergtop - Mount Washington Observatory

Udsigten fra bjergtoppe er som regel meget smukke. Men der er som regel også meget koldt. Til trods for det er bjergtinder ofte guf for forskere.

På toppen af Mount Washington i New Hampshire, USA, ligger der er et vejrobservatorium. Det ligger 1.917 meters højde og har målt nogle af klodens mest ekstreme vejrfænomener. Blandt andet blev der i april 1934 målt vinde med helt op til 372 km/t, og toppen henligger ofte i tyk tåge og stridt snevejr.

Der har været et laboratorium på toppen siden 1870, dog med en pause mellem 1892 og 1932. 

På hjemmesiden for Mount Washington Observatory kan du blandt andet se live-webcam fra bjergets top.

5. I luften - ISS

Hvis det ikke er nok at se på Jorden fra en bjergtop, kan man også komme endnu længere op. Helt præcis op til 400 kilometers højde, hvor Den Internationale Rumstation, ISS, er i kredsløb. 

Her har mellem tre og seks astronauter været på arbejde, siden ISS blev opsendt og samlet i 2000. Rumstationen var færdigbygget i 2011 og er nu større end et gennemsnitligt femværelses-hus. 

Det videnskabelige arbejde, der udføres på ISS, omfatter en bred vifte af forskningsområder. Den vægtløse tilstand er eksempelvis god til at undersøge, hvordan aldring fungerer, da vægtløshed medfører midlertidigt knogletab, og det påvirker blodomløb og muskler.

ISS undersøger også stråling og eksperimenterer med nye måder at fremstille genstande på, for eksempel 3D-print.

Det tog mange år at samle ISS, da hver del blev sendt op med rumfærger og samlet af astronauter på rumvandring. 

På den aktuelle Volares-missions Flickr-side kan du se, hvordan livet på Jorden og rumstationen ser ud i 400 kilometers højde.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk