Sådan jager pukkelhvaler med bobler
Amerikanske forskere prøver at afdække pukkelhvalens særlige jagtmetode, der involverer en masse luftbobler, et spiralformet svømmemønster og en ordentlig mundfuld havvand.

Dave Wiley er faktisk ikke skør. Han prøver ikke at fange pukkelhvaler med et  fiskestangslignende redskab, som du kan se i videoen.

Han prøver i stedet at montere et avanceret måleapparat og radiosender, som kan registrere, hvordan pukkelhvalen bevæger sig under vandet - og optage de lyde, den udløser.

Pukkelhvaler bruger bobler til at fange fisk

Dave Wiley er forskningskoordinator for Stellwagen Bank National Marine Sanctuary under National Oceanic and Atmospheric Administration, og han er især interesseret i at finde ud af, hvordan pukkelhvaler jager.

Pukkelhvalerne bruger nemlig en højst særegen teknik: De blæser en masse bobler ud, mens de svømmer i ring. Stimer af småfisk opfatter boblerne som en barriere, de ikke kan krydse.

Ved at svømme i en opadgående spiral, mens de blæser bobler, kan pukkelhvalen lede fiskene mod overfladen, hvor den sluger dem sammen med en hel masse vand i én stor mundfuld.

Se selv hvordan i videoen.

 

Billeder vises med tilladelse fra David Wiley, NMFS, Colin Ware, Alessandro Boconcelli, Danielle Cholewiak, Ari Friedlaender, Michael Thompson & Mason Weinrich Behaviour
NOAA Permit #775-1600-10

Redigering af Annette Heist
Produceret af Flora Lichtman

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk