Så lang er dagen på en exoplanet
For første gang nogensinde har forskere bestemt en exoplanets dagslængde.

Her ses en illustration af exoplaneten Beta Pictoris b, der er den eneste exoplanet, hvor vi kender længden af en dag. (Kilde: ESO L. Calçada/N. Risinger)

Her ses en illustration af exoplaneten Beta Pictoris b, der er den eneste exoplanet, hvor vi kender længden af en dag. (Kilde: ESO L. Calçada/N. Risinger)

Omkring stjernen Beta Pictoris, der ligger 63 lysår fra Jorden, kredser exoplaneten Beta Pictoris b. Denne exoplanet er særligt kendt, da den ved sin opdagelse for seks år siden var en af de første exoplaneter, der er blevet fotograferet direkte.

Samtidig ligger exoplaneten i en afstand, der kun er otte gange afstanden mellem Jorden og Solen, hvilket gør den til den exoplanet, der er blevet direkte fotograferet, der ligger tættest på sin stjerne.

Men selv om exoplaneten ligger tæt på vores eget solsystem, er det ikke en kandidat til en ny Jord, hvor vi mennesker vil kunne overleve. Beta Pictoris b er nemlig 16 gange større og 3.000 gange tungere end Jorden og har kun eksisteret i 20 millioner år. Sammenlignet med Jordens alder på 4,5 milliarder år, har systemet ikke eksisteret særligt længe.

Forskere bruger teleskop til at tælle roteringen

Et forskerhold har nu brugt Very Large Telescope i Chile til at undersøge exoplaneten, og har fundet længden på en dag på exoplaneten.

Et døgn er defineret som den tid, det tager en klode at dreje en gang rund om sig selv, selvom vi på Jorden normalt definerer længden på et døgn til 24 timer, er det dog 23 timer, 56 minutter og 4,1 sekunder.

En meget hurtig planet

Forskerne målte døgnet på Beta Pictoris b til at være otte timer langt, hvilket betyder, at exoplaneten roterer meget hurtigt om sig selv. Ved ækvator har exoplaneten rotationshastighed på næsten 100.000 km/t, hvor Jorden til sammenligning har en rotationshastighed på blot 1.700 km/t ved ækvator.

Jordens rotationshastighed er blevet mindre siden dannelsen, da tidevandskræfter fra Månen har sænket Jordens hastighed. Derfor kan rotationshastigheden af exoplaneten godt blive mindre med tiden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk