Nyopdaget haj går på havbunden
Forskere har opdaget en ny haj-art på havbunden ud for Indonesien. Hajen bevæger sig fremad halvt gående, halvt svømmende med sine finner. Se hvordan det ser ud herunder.

Hvordan udviklede havdyr sig til at leve på landjorden? Det spørgsmål har i årevis rumsteret i knolden på biologer. 

Nogle forskere mener, at svaret kan findes på bunden af havet ud for Indonesiens kyst. Der lever bambushajer, der vralter henover havbunden med sine bordtennisbat-formede finner.

En nyopdaget haj har fået navnet Hemiscyllium halmahera efter øen Halmahera, nær ved hvor hajen blev fundet. Det var forskere fra Western Australian Museum og det amerikanske institut Conservation International, der fandt den.

Deres opdagelse er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Aqua International Journal of Ichthyology

Missing link mellem hav- og landjord?

Det er absolut ikke første gang, den type haj er blevet opdaget. Halmahera-hajen er den niende vandrende haj, forskere har fundet.

Det har resulteret i en debat, om denne type hajer kan være det missing link mellem hav- og landjordsdyr, som forskerne har søgt efter i årevis.

Forskere fra the ReefQuest Centre for Shark Research i Vancouver mener for eksempel, at disse hajers klumsede gangart ligner måden de første landlevende hvirveldyr bevægede sig på. De sammenligner gangen med salamanderes.

Andre forskere er mere lunkne. Rainer Froese fra GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research i Kiel påpeger eksempelvis overfor NewScientist, at hajer såsom Halmahera-hajen ikke deler slægtskab med fisken coelacanth. De har ikke udviklet sig i millioner af år og regnes for at være et levende fossil. Coelacanthers finner ligner meget benene på fossiler af de tidligste landdyr.

Halmahera-hajen menes at bruge finnerne til at krybe ind i hulrum i koralrev, mens den leder efter føde eller ly.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk