NASA-video afslører CO2-koncentrationer over Jorden
Ved hjælp af en computermodel har NASA lavet en video, der viser kuldioxids færden hen over kloden. Se her, hvem der er de største udledere af drivhusgassen.

Video: NASA

Video: NASA

 

Det er alment kendt, at når vi udleder for meget af drivhusgassen kuldioxid, CO2, tærer det på atmosfæren og øger den globale opvarmning.

Men hvad, du måske ikke ved, er, hvordan kuldioxiden fordeler sig hen over kloden, og i hvilke retninger den bevæger sig rundt. 

Læs også: Amerikansk forskning afslører: Jylland er virkelig mørkt

For at illustrere det, har et hold forskere fra NASA lavet en video, de kalder 'Nature Run', som simulerer drivhusgassens færden rundt om Jorden.

Simulationen viser, hvem de største CO2-syndere er. Hen over USA, Kina og Europa er koncentrationen af CO2 størst, som det også bliver forklaret i den fascinerende video herover.

En stigning af CO2-molekyler

Optagelserne og dataen til videoen er indhentet fra maj 2005 til juni 2007.

På daværende tidspunkt lå CO2-niveauet på et sted mellem 375–395 molekyler pr. 1 million luftmolekyler. Da niveauet blev målt tidligere i 2014, var det steget til over 400.

Udover at vise i hvilke geografiske områder, udledningen er størst, viser videoen også, at udledningen af drivhusgassen er påvirket af årstiderne.

Niveauet af kuldioxid er nemlig højst i foråret, mens det styrtdykker hen over sommeren.

Forbedrer forståelsen af udledningskilder

Niveauforskellene skyldes blandt andet fotosyntese, der optager og neutraliserer størstedelen af drivhusgassen.

»Det er fascinerende at se, hvordan lokale udledningskilder og vejrsystemer påvirker koncentrationen af kuldioxiden,« siger Bill Putman, der er leder af projektet hos NASA’s Goddard Space Flight Center i Maryland.

»Simulationer som denne, kombineret med data fra observationer, vil forbedre vores forståelse af både menneskeskabte og naturlige udledningskilder af kuldioxid,« forklarer han.

Videoen viser kuldioxid, der er udledt af både naturlige og menneskeskabte årsager. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk