Amerikansk forskning afslører: Jylland er virkelig mørkt
Forskere har undersøgt hvilke byer og områder, der har tiltrukket flest kunstnere og intellektuelle de to seneste årtusinder. Du bliver ikke glad for resultatet, hvis du har jyske aner.

Udtrykket 'Det mørke Jylland' blev efter sigende opfundet i slutningen af 1800-tallet af kække københavnere, der mente, at Jylland var kulturelt formørket.

At der skulle være noget om snakken, er naturligvis blevet pure benægtet af jyderne lige siden. Nu viser det sig desværre, at københavnerne måske har noget at have kritikken i.

Forskere fra North Eastern University har undersøgt, hvilke byer og områder i Europa og Nordamerika der har været 'kulturelle knudepunkter' i løbet af de seneste to årtusinder, og Jylland er IKKE iblandt.

Du kan se en flot illustration af resultatet af den omfattende dataindsamling i videoen herover eller på billedet herunder.

Hele verden lyser - undtagen Jylland

Ved at koble data fra over 150.000 indflydelsesrige intellektuelles fødested sammen med stedet, hvor de døde, har forskerne kunnet se, hvilke steder, der har haft størst kulturel tiltrækningskraft - og hvornår.

Jylland Sjælland Danmark kultur mørke

De blå prikker på kortet illustrerer steder, hvor der er født mange intellektuelle. De violette prikker illustrerer steder, hvor mange intellektuelle er flyttet til. (Foto: Maximilian Schich/Screenshot)

Som du kan se på billedet, er den kulturelle tiltrækningskraft markeret med lysglimt. Og hele verden glimter faktisk stort set, lige med undtagelse af Jylland.

  • København formår derimod at få et lysglimt på størrelse med Hamborgs.  
  • Studiet viser blandt andet, at Rom havde en overlegen kulturel tiltrækningskraft helt indtil slutningen af det 18. århundrede, hvor Paris tog over.
  • Derudover er Hollywood, Alperne og Den Franske Riviera områder, der har fungeret som kulturelle kraftcentre, selvom stederne har produceret meget få intellektuelle selv.

Ifølge forskerne skyldes det sandsynligvis skøn natur og klima.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Intellektuelt ydmyge personer har ofte mere viden end personer, der praler

LÆS OGSÅ: 26.000 danske detektorfund afslører, hvor jernalderens kulturelle kraftcentre lå

LÆS OGSÅ: Studie: For høj intelligens gør dig til en dårligere leder

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.