Mystisk sten dukket op på Mars
Efter 10 år på Mars troede holdet bag Mars-robotten Opportunity, at de havde set det hele. Det var dog indtil en sten på mystisk vis dukkede frem foran robotten.

Her ses de to billeder taget med Pan-Cam instrumentet på Mars-robotten Opportunity. I tiden mellem de to billeder er taget, er der dukket en sten op. Forskerne bag Opportunity ved ikke, hvordan den er dukket op. (Kilde: NASA/JPL-Caltech)

Her ses de to billeder taget med Pan-Cam instrumentet på Mars-robotten Opportunity. I tiden mellem de to billeder er taget, er der dukket en sten op. Forskerne bag Opportunity ved ikke, hvordan den er dukket op. (Kilde: NASA/JPL-Caltech)

På to billeder af samme område kan det tydeligt ses, at der ikke er en sten på det første, mens der tydeligvis er dukket en sten op på det næste.

De to billeder blev taget på henholdsvis 'sol 3528' og 'sol 3540' (hvor sol er antal Mars-dage efter Opportunitys ankomst til Mars). Stenen, der er på størrelse med en knyttet hånd, har fået navnet 'Pinnacle Island'.

To teorier om stenens ankomst

Hvor kunne denne sten være kommet fra?

Den dukkede ikke op på et område, som robotten havde kørt over, så holdet så kun to mulige forklaringer: Enten havde robotten smidt stenen derhen, mens den bevægede sig, og ellers var det en meteorit, der helt tilfældigt var landet foran roveren.

Sidstnævnte er dog den mindst sandsynlige teori.

Stenens oprindelse vil snart kunne fastslås

Forskerne mener, at Opportunity har smidt stenen derovre, mens den drejede rundt.

Efter 10 år har Opportunity fået en del skavanker, og en af dem er et dødt hjul, der nu bliver trukket rundt, når robotten bevæger sig.

Hjulet kan være skyld i, at stenen er blevet rykket.

Nu vil holdet bag Opportunity undersøge stenen og vil om en lille rum tid kunne sige, om stenen har sin oprindelse fra rummet, eller om den kommer fra den røde planet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk