Lyden fra Big Bang kan høres i dit fjernsyn
Når du justerer på kanalerne i dit tv, kan du høre rester fra selveste Big Bang. Få forklaringen i denne video.

En lillebitte menneskefødsel går ikke stille af sig. Derfor kan det være nærliggende at tro, at det må have larmet helt ufatteligt meget, da selveste universet blev født for ca. 13,7 mia. år siden.

Men faktisk er navnet ’Big Bang’ lidt misvisende. Lyd kan nemlig ikke høres i det lufttomme rum. 

Alligevel kan du høre rester fra Big Bang, når du justerer dit fjernsyn eller radio mellem kanalerne.

Som du kan se i denne video, stammer én procent af støjen nemlig fra noget, der hedder kosmisk baggrundsstråling – på engelsk ’Cosmic Microwawe Background Radiation’ (CMB).

Kosmisk baggrundsstråling er en rest fra Big Bang

Kosmisk baggrundsstråling er en svag, elektromagnetisk stråling fra verdensrummet, som er en rest fra det meget varme og tætte tidlige univers.

Signalet fra strålingen ser næsten ens ud i alle retninger, hvilket er et tegn på, at strålingen kommer fra en enklere fortid, længe før strukturer som planeter, stjerner og galakser dannedes.

Den kosmiske baggrundsstråling er derfor det nærmeste, vi kommer på at kunne ’se’ tilbage til Big bang.

(Læs også artiklen: Hvor i universet skete Big Bang?)

Opdagelsen af CMB førte til nobelprisen i fysik

Den kosmiske baggrundsstråling blev opdaget ved et tilfælde i 1965 af fysikerne Arno Penzias og Robert Wilson, mens de prøvede at finde kilden til en mystisk baggrundsstøj i deres radioantenne.

De fik nobelprisen i fysik i 1978 for opdagelsen, der førte til Big Bang-teorien om, at det tidlige univers var en varm, tæt plasma af ladede partikler og fotoner.

Big Bang-teorien er den mest accepterede teori for, hvordan universet har udviklet sig, siden det blev dannet.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk