Kortlægning af Jordens tyngdefelt giver ny viden om klima
I ti år har GRACE-missionen lavet meget nøjagtige målinger af Jordens tyngdefelt - men arbejdet er ikke slut endnu.

De to GRACE-satellitter i kredsløb om Jorden. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

De to GRACE-satellitter i kredsløb om Jorden. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Siden d. 17. marts 2002 har de to satellitter, der udgør rummissionen GRACE, været i kredsløb om Jorden.

GRACE (Gravity and Climate Experiment) laver meget nøjagtige målinger af Jordens tyngdefelt.

Med disse data kan forskere bl.a. studere havstrømme, iskappernes tykkelse samt vejr og klima. Missionen var som udgangspunkt kun tænkt til at vare tre til fem år, men indtil videre er det planen at lade GRACE fortsætte arbejdet til 2015.

Danskere har bygget stjernekameraer

GRACE-missionen er et samarbejde mellem NASA og en lang række internationale partnere - herunder Danmarks Tekniske Universitet.

Her har professor John Leif Jørgensen og hans kolleger bygget satellitternes såkaldte stjernekameraer, der bruges til at bestemme rumfartøjernes orientering i rummet.

GRACE-missionens to satellitter er helt identiske. I en højde på knapt 500 kilometer flyver de efter hinanden med en fart på 25.000 kilometer i timen. Den indbyrdes afstand mellem satellitterne er cirka 220 kilometer.

Afstanden kan måles helt nøjagtigt

En radarstråle måler hele tiden afstanden mellem de to rumfartøjer, men det kan kun lade sig gøre, fordi de to danske stjernekameraer (ét på hver satellit) sikrer, at radar-senderen i den ene satellit altid peger mod rader-modtageren på den anden.

Radaren og stjernekameraerne danner således en usynlig forbindelse mellem de to rumfartøjer, der gør det muligt at måle afstanden mellem satellitterne med en nøjagtighed på en milliontedel meter.

Når GRACE-satellitterne flyver hen over Jorden, vil små forskelle i Jordens tyngdepåvirkning ændre afstanden mellem de to satelitter. Ved at måle den indbyrdes forskydning kan tyngdefeltet kortlægges.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk