Fortidskryb havde øjne i siden
Sensationelle røntgenbilleder af et usædvanligt velbevaret og ældgammelt spindler-fossil afslører at en såkaldt mejer havde øjne i siden.

Mejere har otte ben ligesom edderkoppen, men den har ikke otte øjne. Den kan derfor ikke kategoriseres som en edderkop. Mejere tilhører klassen Opiliones, og edderkopper tilhører klassen Araneae.
Foto: Paris NHM/Russell Garwood

Mejere har otte ben ligesom edderkoppen, men den har ikke otte øjne. Den kan derfor ikke kategoriseres som en edderkop. Mejere tilhører klassen Opiliones, og edderkopper tilhører klassen Araneae. Foto: Paris NHM/Russell Garwood

Fundet af en 305 millioner år gammel forstenet kryb afslører, at leddyret med de mange og lange stænger oprindeligt havde hele to par stirrende øjne.

Det stankelbenslignende kryb som kaldes en mejer (Hastocularis argus), havde nemlig øjne i siden.

Ved hjælp af røntgenbilleder kan forskere afsløre, at de både havde et sæt medianøjne, altså i hovedet, og et sæt laterale øjne, altså øjne på siden af kroppen. Forskere konkluderer derfor, at fortidens mejere på afgørende områder afviger fra nutidens kriblende bæster, der kun har et sæt øjne - i hovedet.

Ny røntgenteknik har gjort opdagelsen mulig

Fakta

Mejere tilhører en gruppe af leddyr kaldet spindlere. Gruppen omfatter også edderkopper, mider og skorpioner.
Ifølge Gyldendals Encyklopædi findes der 18 arter af mejere i Danmark. Navnet hentyder til de lange andet par bens "mejende" bevægelser.
Mejere forveksles tit med stankelben. Du kan kende forskel imellem dem, da voksne spindlere har otte ben, hvorimod voksne insekter 'kun' har seks ben og vinger.

»Dette ekstraordinære fossil har givet os et sjældent og meget detaljeret kig på anatomien på de mejere, der levede for hundreder af millioner af år siden,« fortæller Dr. Russell Garwood ved School of Earth, Atmospheric and Environmental Sciences på Manchester Universitet i en pressemeddelelse.

Dr. Garwood glæder sig over resultaterne, der på grund af en unik røntgen-teknik har gjort det muligt at foretage noget nær et kvantespring i forskernes forståelse af mejernes evolutionære udvikling. Og fostre fra levende mejere understøtter de spektakulære resultater, da de har vist sig at indeholde levn fra strukturerne af laterale øjne. 

Du kan læse mere om resultaterne af forskningen, der er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk