Forhistorisk kæmpekrokodille sår tvivl om masseudryddelse
En nyopdaget forhistorisk krokodille kunne formentlig blive helt op til 10 meter lang og veje tre ton. Men krokodillefossilet er yngre, end det burde være muligt. Det sætter spørgsmålstegn ved eksistensen af en forhistorisk masseudryddelse.

En helt ny dille inden for palæontologi i Kridttiden var omtrent 10 meter lang, tre ton tung og havde en glubende appetit på blandt andet havskildpadder. Det fortæller et internationalt forskerhold i et nyt studie ifølge National Geographic.

Kæmpekrokodillens jordiske rester gemte sig i det tunesiske ørkensand, og den er formentlig den største havlevende krokodille, der nogensinde er fundet.

Den har fået det videnskabelige navn Machimosaurus rex, og du kan se en præsentation af fundet ved at klikke på videoen øverst i artiklen.

»Machimosaurus rex havde tætsiddende, relative korte og afrundede tænder. Og et kæmpestort kranie, der kunne levere bemærkelsesværdig bidekraft,« fortæller ph.d. Federico Fanti fra University of Bologna til National Geographic.

Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Cretaceous Research.

Krokodillen var den største af sin slags

Forskerne har kun fundet enkeltdele af den forhistoriske krokodille, men det er alligevel nok til at konkludere, at Machimosaurus rex var det største medlem af en uddød slægt af havkrokodiller, der tilbragte næsten hele deres liv i havet.

»Den har formentlig været lidt af et overfaldsrovdyr, der holdt til på lavt vand og jagede skildpadder og fisk og måske ventede på, at nogle landlevende dyr kom lidt for tæt på kysten,« siger palæontolog Stephen Brusatte fra University of Edinburgh til National Geographic.

En illustration af størrelsen på Machimosaurus rex set i forhold til et menneske. De hvide dele på tegningen repræsenterer de dele af krokodillen, som forskerne foreløbig har fundet. Kraniet øverst er et forstørret udsnit af tegningen nederst. (Illustration: F. Fanti, et al.)

Han har dog ikke selv deltaget i det nye studie.

Selvom Machimosaurus rex var enorm, kan den ikke helt måle med den største ferskvandskrokodille, Sarcosuchus imperator, der kunne blive 12 meter lang og veje helt op til otte ton.

Fundet sår tvivl om masseudryddelse

I virkeligheden er palæontologerne langt mere optagede af Machimosaurus’ alder end af dens størrelse.

For den 120 millioner år gamle krokodille burde være uddød mere end 20 millioner år tidligere, i slutningen af Juratiden, hvor mange palæontologer mener, at Jorden gennemgik en masseudryddelse.

»Det faktum, at Machimosaurus rex, der hørte til en gruppe, som levede i bedste velgående i Juratiden, levede for 130-120 millioner år siden, indikerer, at der ikke var nogen masseudryddelse. Alle troede, at denne gruppe af krokodiller uddøde i Juratiden, men vi har fundet den langt inde i Kridttiden,« siger Federico Fanti til DailyMail.co.uk.

Det er stærke beviser for, at den påståede 'masseudryddelse' i virkeligheden var en meget langsom og lokaliseret proces, og at den ikke foregik samtidig på hele Jorden, mener forskerne.

»Ifølge vores tolkning var hændelsen i slutningen af Juratiden global i sine effekter, men den var højst sandsynligt et komplekst forløb af lokale biologiske kriser, der stadig er ringe dokumenteret,« siger Federico Fanti til National Geographic.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.