Derfor hænger edderkoppen ikke fast i sit spind
Når nu edderkoppespind er klistret nok til at fange mangt et intetanende bytte - hvorfor bliver edderkoppen så egentlig ikke selv fanget i det? Få svaret i videoen her.

En edderkop piler yndefuldt hen over sit spind. Et øjeblik efter lander en flue på selvsamme edderkoppespind og kan ikke røre sig en tomme. Hvordan kan det egentlig være, at edderkoppen aldrig bliver fanget i sit eget spind?

Det kan måske lyde lidt fjollet, men netop dette spørgsmål har undret forskerne i lang tid. Forklaringen er nemlig ikke så ligetil, som man kunne tro.

Edderkoppens hemmelighed afsløret

Men nu er det alligevel lykkedes to forskere fra the Smithsonian Tropical Research Institute and the University of Costa Rica at finde svaret.

Ved at studere edderkopper i laboratoriet, i naturen og helt tæt på under et mikroskop, har de fundet ud af, at det hele ligger i benene.

Edderkoppens hemmelighed? Den får du serveret på et edderkoppespind i videoen herover.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk