Bakterier i luften påvirker klimaet
Et dansk forskerhold kigger i øjeblikket på bakterier i atmosfæren. Det gør de, fordi bakterier spiller en rolle i klimaforandringerne.

Det ser ud til, at bakterier har en indvirken på klimaet. Tidligere har forskere og meterologer kigget på støvpartikler, planteorganismer og alle mulige andre små partikler, men ignoreret bakteriers rolle i klimaet.

Men bakterier i luften omkring Nuuk indeholder blandt andet proteiner, som får frysetemperaturen i vanddråber i atmosfæren til at stige. Det er med til at stimulere nedbøren i området. 

Fra støvsuger til bakteriersuger

Et forskerhold fra Aarhus Universitet sejler, kravler og flyver rundt i det Grøndlandske landskab for at samle bakterieprøver ind. Det er ikke noget avanceret high-tech udstyr, som holdet bruger - nej, det er nemlig nogle helt almindelige støvsugere fra Silvan. Kun en smule ombyggede.

Se videoen ovenover og få en forklaring på de nye forskerskridt fra lektor hos Institut for Bioscience Kaj Finster og se, hvordan holdet arbejder, og hvilke omgivelser de er i.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk