Vampyrdrama var Danmarks første homoerotiske roman
Ikke alle banebrydende værker bliver litterære klassikere. Heller ikke selvom de rummer lesbiske trekantsdramaer og svenske filmdivaer.
maja cassel vampyr drama

Hovedpersonen i den første danske erotiske roman var en let genkendelig skildring af den på den tid berømte svenske filmdiva Maja Cassel. (Foto: Wikipedia)

Hovedpersonen i den første danske erotiske roman var en let genkendelig skildring af den på den tid berømte svenske filmdiva Maja Cassel. (Foto: Wikipedia)

Litteraturhistorien er propfuld af nu glemte dramaer.

Et af dem fandt sted i 1921. Da udgav den ukendte Emmy Carell (1887-1969) romanen: 'Kan Mænd undværes?'

Det skulle hun måske ikke have gjort.

I første omgang blev den en kæmpe succes. Bogen, der udkom på det lille provinsforlag, Galsters Forlag, i Thisted, blev straks en bestseller og genoptrykt fire gange samme år. Det skyldtes utvivlsomt det banebrydende emne: Erotik mellem kvinder.

Året efter blev de mange eksemplarer af 'Skandalebogen fra Thisted' beslaglagt af politiet, og bogen blev dømt usædelig. Forlæggeren Johan Galster (1874-1922) blev idømt en bøde og døde kort efter. Carell påstod, at han havde taget gift, men det kan ikke verificeres.

Sikkert er det, at Danmark aldrig havde set så håndgribelige beskrivelser af lesbisk seksualitet. Hovedparten af læserne var mænd, der har svælget i beskrivelserne og læst bogen som såkaldt 'chevaleresk Litteratur', altså pornografi.

Uhørt lyst og divaskandale

Ikke bare rummer 'Kan Mænd undværes?' uhørt eksplicitte skildringer af kvindelig lyst og længsel for sin tid.

Hovedpersonen, Fru Maja, var tillige en let genkendelig skildring af en af tidens berømtheder, den svenske filmdiva Maja Cassel (1891-1953).

I sommeren 1919 havde hun opholdt sig i København for at indspille en film. Der mødte hun Fru Emmy.

Cassel var en blond societyskønhed og kendt i både Danmark og Sverige. 'Kan Mænd undværes?' blev straks læst som en nøgleroman og som en sandfærdig skildring af to kvinders kærlighedsdrama.

Der var altså al mulig grund til at interessere sig for romanen.

Emmy Carell kriminaltidende

Skandalebladet 'Kriminaltidende' bragte i 1924 en kortnovelle og et interview med Emmy Carell, hvor hun fortæller, at 'Kan Mænd undværes?' skal oversættes til engelsk i en udvidet version. Dette skete sandsynligvis aldrig. Hvis en udgivelse på engelsk havde fundet sted, ville det have gjort romanen til den første bog om lesbisk kærlighed på engelsk. Først i 1928 udkom Radclyffe Halls roman om moderne kvindelig homoseksualitet, 'The Well of Loneliness (Ensomhedens Brønd)'. Ligesom 'Kan Mænd undværes? ' modtog den en dom for usædelighed.

En sand fortælling?

Autenticitetseffekten bestyrkes af tekstens form. Hovedparten af romanen består af kærlighedsbreve mellem Fru Emmy og Fru Maja. Måske er de ægte?

Måske har Emmy Carell skrevet sin tekst rundt om den faktiske korrespondance mellem de to. I hvert fald er Emmys breve på dansk, Majas på svensk.

Har Carell villet slå mønt på sit fatale møde med den svenske berømthed?

Det får vi nok aldrig at vide.

Trekantsdramaet

Romanen skildrer Fru Emmy, der bor alene, mens hendes franske ægtemand er på rekreation i Schweiz. Hun møder hos venner den nyskilte Fru Maja. Begge kvinder har et lille barn. Maja en søn, Emmy datteren Yvonne.

Fru Maja er omringet af mærkelige personager. Hendes husholderske er den mandhaftige 'Nisse', der straks forelsker sig ulykkeligt i Fru Emmy. Og så er der den mystiske 'Max', en køn attenårig pige, der går i herretøj og sværmer for Fru Maja.

I løbet af sommeren udvikler Fru Emmy og Fru Maja et erotisk forhold, der er dokumenteret i intense og afslørende breve. Men Fru Maja har nok også andre forhold. Måske er hun holdt af en rig jøde, der inviterer hende til det mondæne strandhotel Marienlyst. Og Max overnatter ofte hos sit elskede idol.

Det får Fru Emmy færten af.

Forhekselsen

Emmy er knust, og forholdet går efter dramatiske omstændigheder i stykker. Max bliver alkoholiker og ender på en dåreanstalt i Malmø. Emmy anklager Fru Maja for at være vampyr. Men i 'Jordens skønneste Hylster'.

Hun vedbliver at være tiltrukket af hende. Det beskrives som en forhekselse:

»Naar Dine Læber først har suget et Kvindelegemes følsomme Steder, længes den Kvinde imod Dig, og er hun end borte fra Dig, intet kan døde den fortærende Længsel efter Dine sugende Læber og vidunderlige Hænder, de Hænder, der kærtegner, indtil man skriger af Fryd.«

Emmy overlever krisen og opfordrer Fru Maja til at skyde sig en kugle gennem hjertet. Intet tyder dog på, at hun gør det. Til slut trøster hun sig ved sin lille datter. Hun beslutter sig for at leve for hendes skyld.

En advarselsfortælling

Carell nægtede i interview, at hendes udgivelse var usædelig eller skrevet i spekulationsøjemed. Bogen var motiveret af en menneskekærlig bestræbelse på at advare piger og kvinder mod en lignende skæbne.

For selvfølgelig kan mænd ikke undværes. Heller ikke for Emmy Carell.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Samme år udgiver hun novellesamlingen, 'Hugo fra Paris', en slags fortsættelse af 'Kan Mænd undværes?' Den kvindelige hovedperson har netop skrevet en misforstået pionerroman om lesbisk kærlighed:

»De fleste køber Bogen af slimet Nysgerrighed for dens pikante Emne. Elskov mellem Kvinder. Jeg var jo Banebryder paa det Felt i mit Land. Ingen havde vovet at skrive lige ud om det. «

Men hun er selv heteroseksuel. Det beviser hun ved at begå selvmord af ulykkelig kærlighed til titelpersonen, Hugo, en finlandssvensk levemand, der svigter hende.

Igen er det kærligheden til den lille datter, Yvonne, der driver hende. Yvonne arver hendes livsforsikring.

Emmy Carell selv begik ikke selvmord, men levede til hun var 82. Så vidt vides, skrev hun ikke mere.

I dag er forfatteren til Danmarks første erotiske roman fuldkommen glemt. Ligesom hendes i samtiden så berømte elskerinde.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk