Værre end fedme: Ensomhed truer os i Vesten på livet

Annonce:

Ensomhed og social isolation er et stigende sundhedsproblem, advarer forskere i et nyt studie.

I sidste ende kan det ensomme liv resultere i en langt tidligere dødelighed, og det kan endda overskygge fedme som folkesygdom, skriver sciencealert.com.

»Der er klare beviser på, at social isolation og ensomhed i kraftig grad øger risikoen for tidlig død, og omfanget af denne risiko overskygger mange af de ellers førende sundhedsindikatorer,« fortæller psykolog og professor ved Brigham Young University i USA, Julianne Holt-Lunstad, der står bag den nye forskning, ifølge sciencealert.com.

Hendes analyse bygger på en undersøgelse af 148 studier, der indeholder data fra 308.849 forsøgspersoner.

Ved målrettet at trække data ud, der kunne fortælle noget om personernes sociale liv, deres sundhedstilstand og deres dødsårsager, lykkedes det Julianne Holt-Lunstad og hendes kollegaer at lave en skelnen mellem socialt isolerede personer og personer med stærke sociale bånd.

Sammenligningen af de to grupper viste, at socialt stærke mennesker havde en 50 procent større chance for at leve længere end dem, der var socialt isolerede.

»Effekten af dette er den samme som at kvitte smøgerne, og den overstiger mange velkendte risikofaktorer for dødelighed – eksempelvis fedme og fysisk inaktivitet,« skriver Julianne Holt-Lunstad og kollegaer i studiet.

Annonce:

I endnu en meta-analyse af 70 studier fra 1980 til 2014 har Julianne Holt-Lunstad fundet flere beviser på, at dødsrater påvirkes af ensomhed, social isolation og af at bo alene.

En analyse af de 70 studier viste, at de tre faktorer øger ens risiko for at dø tidligere med omkring 26 til 32 procent.

Tallene bygger på data fra mere end 3,4 millioner mennesker fra Nordamerika, Europa, Asien og Australien – og de viser, at vi især i den vestlige verden lider af en reel ensomheds-epidemi.

»Velhavende nationer har den højeste rate af individer, der bor alene, siden man begyndte at lave folketællinger, og dermed sandsynligvis den højeste rate i menneskets historie – en rate, der kun er stigende,« skriver forskerne.

Effekten af ensomhed og social isolation øger desuden risikoen for at blive ramt af mentale sundhedsproblemer og hjertekarsygdomme blandt andre ting.

»At have en social relation til andre er et fundamentalt, menneskeligt behov, der både er afgørende for vores velvære og overlevelse,« forklarer Julianne Holt-Lunstad ifølge en pressemeddelelse fra den Amerikanske Psykologforening.

fghs

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts