Unikke fortidsfund afdækket i Egypten
Fortidsfund vælter tilsyneladende op af sandet ved Fayum i Egypten. Ved en rutineudgravning fandt arkæologer 2300 år gamle bronzemønter, 6.000 år gamle smykker og et 42 millioner år gammelt hvalskelet.

I Hvalernes Dal midt i Saharas ørken støder forskere ofte på hvalskeletter. (Foto: Further to Fly)

I Hvalernes Dal midt i Saharas ørken støder forskere ofte på hvalskeletter. (Foto: Further to Fly)

Farouk Hosni er en stolt egyptisk kulturminister.

I går kunne han annoncere tre unikke fund ved Fayum, en oase i midten af Saharaørkenen, 150 kilometer sydøst for Cairo.

Der er tale om 383 meget velbevarede bronzemønter fra kong Ptolemaios III's regeringstid fra år 243 til år 222 f.kr., tre forhistoriske halskæder lavet af strudseæg og så et urgammelt hvalskelet fra dengang dele af Saharas sand var havbund. Dertil kommer en række mindre artefakter.

Det skriver britiske Independent.

Fundet i ‘Hvalernes dal'

Det kan umiddelbart lyde besynderligt, at man i ørkensandet kan stikke spaden i en hvalknogle, men for arkæologerne er skelettet faktisk det mindst interessante fund.

Siden 1905 er man jævnligt stødt på fossiler af disse store pattedyr i området kaldet Wadi Al-Hitan - Hvalernes dal. Intet andet sted i verden har man set så stor en samling af hvalfossiler, og derfor blev Hvalernes dal i 2005 et 'Unesco World Heritage Site'.

Specielt interessant er fundet af over 50 millioner år gamle fossiler af den uddøde gruppe af hvalarter kaldet archaeocetes. De regnes for at være et af de første trin på hvalernes evolutionslinje, og fundet af bagben på fossilerne indikerer, at de var landgående. Genetisk er deres tætteste nulevende slægtning flodhesten.

Udsmykkede halskæder er enestående

Møntfundene er interessant på grund af deres detaljerede dekorationer. De vejer 32 gram hver, og på den ene side er en scene med guden Zeus Amon portrætteret med to horn og en kobraslange. På den anden side ses en falk stående på en gren og nedenunder er skrevet på græsk 'Kong Ptolemaios'

Udgravningsstedet, der måler 1x7 kilometer, afslørede også tre halskæder lavet af skaller fra strudseæg, der er dateret til at være omkring 6.000 år gamle. Fundet er opsigtsvækkende, fordi man aldrig tidligere har set den specielle smykketeknik brugt på forhistoriske halskæder.

Både mønter og halskæder vil kunne ses i fremtiden på et planlagt museum i området til de mange lokale udgravningsfund.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.