Ugens podcast: Danmarks yngste ph.d. og en vild mordhistorie
Martin Brandhøj Skov kan i en alder af bare 27 år skrive ph.d. på sit CV. Hans ph.d.-projekt kan danne basis for en ny behandling af patienter med muskelsvind.
Zeus cannabis podcast Aarhus muskelsvind

I denne uges podcast kan du høre om mega-hunden Zeus, et bestialsk mord fra middelalderen, samt hvordan du får en forsker på besøg helt gratis. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast kan du høre om mega-hunden Zeus, et bestialsk mord fra middelalderen, samt hvordan du får en forsker på besøg helt gratis. (Foto: Shutterstock)

Martin Brandhøj Skov er Danmarks yngste ph.d i 2017. Han er bare 27 år, og på de 8 år, der er gået, siden han tog sin studentereksamen, har han gennemført en bachelor, en kandidat og en ph.d. i molekylær medicin på Aarhus Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Du kan høre denne uges podcast i afspilleren længere nede i artiklen. Du kan også lytte på vores podcasts på din iPhone eller Android-telefon.

  • På din iPhone skal du downloade Apples podcast-app i Appstore. Find appen her.
  • På din Androidtelefon skal du downloade Soundcloud-appen. Find appen her.

Søg på Videnskab.dk i din podcast-app

Han forsvarede sit ph.d.-projekt 23. februar. Projektet handler om myotoni, som er en tilstand, der får muskler til at trække sig sammen, selvom musklens nerver ikke beder den om det.

Martin Brandhøj Skovs ph.d.-projekt viser, at myotoni kan mindskes ved at øge niveauet af calcium og magnesium i kroppen.

Resultatet kan vise sig at komme patienter med muskelsvind til gode, fordi mange typer af muskelsvind indeholder myotoni, som får musklerne til at spænde unødigt op.

»Vi har nogle data, der tyder på, at hvis man dæmper myotonien, kan det være, at muskelsvindspatienter bliver bedre til at redde nogle af de muskelfibre, der ellers ville gå til grunde,« siger Martin Brandhøj Skov.

Ung alder er en fordel

I denne uges podcast kan du også høre Martin Brandhøj Skov fortælle om, at hans unge alder har været en fordel, når han har søgt forskningsmidler.

»Det har nok været en fordel, når jeg har søgt penge til forskning, at der på ansøgningen står, at jeg er født i 1989, fordi bedømmelsesudvalget kan tænke, at det har krævet noget 'drive' at have nået så meget i så ung en alder,« siger Martin Brandhøj Skov.

Du kan høre hele interviewet med Martin Brandhøj Skov i podcasten lige her:

Manden Herlog slog Margrethe ihjel

Året er 1176. En mand ved navn Herlog har lige slået sin kone, Margrethe, ihjel, og han kommer pludselig i tanker om, at han har et stort problem:

Margrethe er i familie med den magtfulde biskop Absalon! Herlog tænker, at Absalon ikke vil blive glad for at høre, at han har dræbt Margrethe. Han panikker, hænger Margrethe op i et reb i laden og får det til at ligne et selvmord.

Selvmord var en synd i middelalderen, og Margrethe bliver en skamplet på familien.

Men pludselig begynder der at ske mystiske ting og sager, der hvor Margrethe er begravet, og Absalon aner uråd.

I ugens podcast kan du høre journalist Charlotte Price Persson fortælle denne drabelige historie, og hvad fundet af en brønd lidt uden for Køge har med historien at gøre.

Hunden Zeus var 111 centimeter høj

Vores læser Freddy Tranmøller har skrevet til vores læserbrevkasse, Spørg Videnskaben, og spurgt, hvorfor nogle dyr kan opnå giga-størrelse?

Et dyr, der havde giga-størrelse, var hunden Zeus. Zeus var med sine 111 centimeter verdens højeste hund, men den store grand danois døde som 5-årig i 2014.

I ugens podcast kan du høre redaktionsassistent Oliver Nyberg fortælle om, hvorfor Zeus døde, og hvorfor Olivers oldefars lystfiskerhistorier måske er sande.

Podcasten byder også på historier om medicinsk cannabis og ordningen Bestil en Forsker, hvor man lige nu kan bestille et foredrag af en spændende forsker - helt gratis!

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.