Podcast om ugen, der gik: Teknologi har gjort det for let at udgive forskning
Professor emeritus Heine Andersen mener, at skrivemaskiner, trykkerier og håndskrevne manusser, 'i gamle dage', var med til at øge forskningskvaliteten. Lyt til hans interessante pointer i ugens podcast, hvor du bl.a. også kan høre om en effektiv slankekur, baseret på matematik.
Podcast journalistik professor politik filosofi æggestokke bjørnedyr

I denne uges podcast kan du høre professor emeritus Heine Andersen forklare, hvorfor han mener, at den digitale teknologi har gjort det for nemt at udgive forskning. Vi skal også høre om den nyudnævnte professor i arkæometri Karin Frei, og så skal vi høre om Bruce willis-metoden kan stoppe en kæmpeasteroide. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast kan du høre professor emeritus Heine Andersen forklare, hvorfor han mener, at den digitale teknologi har gjort det for nemt at udgive forskning. Vi skal også høre om den nyudnævnte professor i arkæometri Karin Frei, og så skal vi høre om Bruce willis-metoden kan stoppe en kæmpeasteroide. (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dk har i denne uge bragt artiklen ’ Grundforskningskrise: Forskerne publicerer for meget’.

Professor emeritus Heine Andersen er en af de medvirkende forskere i artiklen. Han mener, at der bliver udgivet for meget såkaldt ’salami-forskning’, hvor forskerne fristes til at skære deres forskningsresultater op i mange mindre og tyndere skiver, og at der er et for stort fokus på kvantitet frem for kvalitet.

Podcasts

I januar eksperimenterer Videnskab.dk med at lave podcasts.

Denne podcast er anden udgave i serien ’Ugen der gik på Videnskab.dk’, hvor vi samler op på nogle af ugens historier.

Find vores podcasts på Soundcloud eller iTunes

Her kan du høre sidste uges podcast om kreativitet og farlig forskning.

I dagens podcast uddyber professor emeritus Heine Andersen sine pointer fra artiklen, og han kommer blandt andet ind på, at den digitale teknologi er medvirkende til, at der bliver udgivet for meget forskning.

»Da jeg startede som ung forsker, var det sådan, at når man havde et forskningsprojekt man ville publicere, skrev man et manus i hånden. Derefter gik man til sekretæren og fik manusset renskrevet. Det kunne godt tage nogle uger. Først derefter kom det videre til bedømmelse og trykkeri,« fortæller Heine Andersen. 

»Det var en ressourcekrævende og langsommelig proces, men det betød, at man som forsker var meget selvkritisk, før man syntes, at man havde noget forskning, der var værd at publicere,« uddyber han.

Du kan høre hele interviewet med Heine Andersen i dagens podcast:

Dansk koloni i Argentina og kæmpeasteroider

Ugen på Videnskab.dk har budt på mange flere spændende artikler.

I denne uge bragte Videnskab.dk eksempelvis et portræt af den nyudnævnte professor i arkæometri Karin Frei. Udover at være den første danske professor af sin slags, og den første kvindelige professor på Nationalmuseet, er Karin Frei vokset op i en dansk koloni i Argentina.

Hør Journalist Charlotte Price Persson fortælle om sit portræt af Karin Frei i dagens podcast.

Til sidst i podcasten får Silas Kristensen, i vores læserbrevkasse Spørg Videnskaben, svar på, hvad vi egentlig stiller op, hvis en kæmpeasteroide har kurs mod Jorden.

I dagens podcast kan du desuden høre om:

Ris og ros og forslag til podcasten modtages med kyshånd på mailadressen: journalist@videnskab.dk

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk