I denne uge blev der afholdt Fermenteringsdag på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
Fermentering, dvs. gæring eller forgæring, er en kemisk proces, styret af mikroorganismer og en ældgammel teknik, der har været udnyttet i fødevarer i årtusinder til at konservere og give smag.
Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.
Denne podcast er femte udgave af serien 'Ugen der gik på Videnskab.dk', hvor vi samler op på nogle af ugens historier.
Du kan høre vores podcasts her
Her er de tidligere podcasts i serien
Uge 4: Sundhedsstyrelsen vil lytte til danskernes HPV-bekymringer
Uge 3: Forskere bliver gjort til politiske modstandere
Professor Lene Jespersen forsker i de mange mikroorganismer, der bruges i fermentering, og hun fortæller, at mikroorganismerne indgår i et komplekst samarbejde:
»Mikroorganismerne udgør til sammen, hvad man kan kalde et multietnisk samfund, hvor alle har forskellige funktioner,» siger hun.
I dagens podcast kan du komme med til Fermenteringsdagen, og du kan blandt andet høre, hvordan fermentering kan hjælpe en pølse til at holde sig i 100 år.
Valgresultatet af Skolevalg 2017 er ikke vigtigt
Dagens podcast har også set nærmere på Skolevalg 2017, der blev afholdt torsdag i denne uge. Skolevalg 2017 er et folketingsvalg for skolelever, der går i 8., 9. og 10. klasse.
Valgforsker Jonas Hedegaard Hansen skal analysere en stor spørgeskemaundersøgelse, der blev gennemført i forbindelse med valget. Han mener, at Skolevalg 2017 handler om at give skoleeleverne en erfaring, de kan bruge, når de en gang bliver gamle nok til at stemme ved det 'rigtige' folketingvalg:
»Skolevalg 2017 handler i høj grad om at gøre de unge mennesker klar til at deltage i demokratiet, men om de stemmer på Liberal Alliance eller Venstre, det betyder ikke så meget. Det er vigtigere, at de unge mennesker bliver trygge ved at argumentere for deres politiske holdninger, og at de får en tro på, at de kan være en del af den politiske debat,« siger Jones Hedegaard Hansen.
Det kan du høre mere om i ugens podcast.
Hvad hjælper mod forkølelse?
Er du forkølet? Eller vil du gerne undgå at blive det?
Så lyt med, når vi i vores læserbrevkasse, Spørg Videnskaben, får svarene på, hvordan man helt undgår forkølelse, og hvorfor te og telefonsamtaler hjælper, når først uheldet er ude, og snottet løber.
Hør mere, når forskerne af- eller bekræfter de mange kendte råd mod forkølelse, sidst i podcasten.