Mand blev begravet med en hest og en hund, viser sjældne vikinge-skibsgrave i Sverige

Skellettet af denne viking ser dagens lys for første gang, efter at han for hundredevis af år siden blev begravet ombord på et skib. (Foto: Arkelogerna)

Skellettet af denne viking ser dagens lys for første gang, efter at han for hundredevis af år siden blev begravet ombord på et skib. (Foto: Arkelogerna)

Kilde: 
09 juli 2019

To skibsgrave fra vikingetiden er i løbet af den seneste måned blevet udgravet i Gamla Uppsala ud for Uppsala i Sverige.

Det skriver virksomheden Arkeologerna, som fungerer under det svenske Statens Historiska Museer, i en pressemeddelelse.

Den ene af de to skibsgrave var beskadiget, højst sandsynligt i forbindelse med opførelsen af en kælder tilbage i 1500-tallet. 

Den anden grav var derimod meget intakt og indeholdt blandt andet resterne af en mand, en hest og en hund samt en række våben og en udsmykket kam.

LÆS OGSÅ: »Drømmefund«: Arkæologer finder vikingeskibsbegravelse i Norge

Skibsbegravelsen var en form for begravelse, hvor den afdøde blev begravet ombord på et skib - ofte sammen med diverse værdigenstande. 

Skibsgravene tilfaldt højst sandsyligt kun vikingesamfundets spidser, og de er derfor meget sjældne.

Man har til dato kun fundet omkring ti af denne slags gravsteder i Sverige, og de to nyligt opdagede skibsgrave vækker derfor begejstring hos arkæolog Anton Seiler, der er ansat hos Arkeologerna.

»Det er et helt unikt fund. Det seneste fund af denne slags i Uppsala fandt sted for næsten 50 år siden,« forklarer han, ifølge pressemeddelsen.

Skibegravelser kan dateres helt tilbage til jernalderen, men de fandt også sted under vikingetiden, hvorfra de to nyopdagede grave stammer fra.

I vikingetiden var det ellers almen skik at kremere de døde, men altså ikke når det gjaldt skibsbegravelser, der derfor er meget velbevarede sammenlignet med andre grave fra denne periode.

Udvalgte dele af de to skribsgrave vil blive udstillet på Gamla Uppsala Museum og Statens Historiske Museum i Stockholm.

LÆS OGSÅ: Vikinger fik halshuggede trælle med i graven

LÆS OGSÅ: Kom med vikinge-arkæologer på arbejde

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.