Skilsmisse sætter sig spor i flere generationer
De negative følger af at være skilsmissebarn går over flere generationer, mener Mads Jæger, ph.d. og seniorforsker ved SFI.

 

Som barn er der masser af ting, der kan påvirke den videre færd i livet, som barnet ikke selv kan styre. Skilsmisse, folkeskolepolitikker, geografisk fødested og meget meget mere.

Mads Jæger, seniorforsker, ph.d ved SFI - Det Nationale Forskningscenter For Velfærd, fortæller i videoen om nogle af de mange forhold, der påvirker os gennem livet.

De negative følger af at være skilsmissebarn går over flere generationer. Fraværet af en forælder, der kan hjælpe i dagligdagen, betyder at skilsmissebørn ofte klarer sig dårligt i forhold til uddannelse, arbejdsmarkedet og livskvalitet.

Som barn kan man ikke selv vælge ens forældre eller sociale ophav. For nogle giver det frustrationer. (Foto: Colourbox)

Forskning tyder på, at det er værre for børn, at forældrene bliver skilt, når de er små, end når de er teenagere. Det skyldes, at teenagere i langt højere grad er i stand til at hjælpe sig selv.

 

Forældre og folkeskole

Folkeskolen har ændret sig meget siden udenadslæren. Derfor har den sociale bagage stor betydning for barnets videre uddannelsesforløb, mener Mads Jæger. Når man tager det i betragtning, viser det sig, at der faktisk ikke er betydelig forskel på skoler i Rungsted og Brøndby Strand.

 

Tester lovgivning

Ifølge Mads Jæger er der masser af misforståede ideer om, hvad social arv og ulighed er. Derfor mener han, det er vigtigt at undersøge, om de love, der bliver vedtaget, har nogen effekt, og om effekten er positiv eller negativ. Karen Jespersen (V) introducerede som minister ideen om mønsterbrydere til det politiske system, men forskning viser, at de der brød deres sociale arv var meget enestående mennesker, som det derfor ville være ufornuftigt at lave love ud fra.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk