Se de seks gådefulde spor i Danmark, som arkæologer ikke kan forklare
Luftfotoarkæologer er ved at danne sig et overblik over historiske og forhistoriske bebyggelser i Danmark, men sommetider finder de spor, som de ikke ved, hvad stammer fra. Se dem her.

Hvordan finder man ud af, hvor der har været huse i Jernalderen i Danmark? Man kan selvfølgelig grave efter fortidens bebyggelser, men hvordan finder man ud af, hvor der måske skal graves?

Luftfotos er en god måde at skabe et overblik på, og to arkæologer fra Holstebro Museum og Ringkøbing-Skjern Museum har givet sig i kast med at skabe et overblik over, hvor man  gennem farveforskelle i korn- og græsmarker kan finde spor af bebyggelser, der er op til flere tusind år gamle. Det gør de i bogen ‘Luftfotoarkæologi i Danmark’. Den kan du læse mere om på Holstebro Museums hjemmeside.

Men arkæologerne støder også sommetider på spor, som de ikke ved, hvad er. Vi har samlet seks steder, blandt andet ved en jættestue fra stenalderen, hvor selv eksperterne er på bar bund - men måske du har et bud?

Man kan se spor i kornmarkerne selv flere tusinde år efter

Jorden gemmer på spor af bebyggelser, langt efter bygningerne er forsvundet. Målet med de mange luftfotos er at skabe et overblik over, hvor i landet eksempelvis vikingebebyggelser har ligget, og hvor man har bygget i andre perioder.

Læs også: Luftfotos afslører landskabet under vikingetid og middelalder

Men hvordan kan man overhovedet se det i dag?

»Det er også lidt fantastisk, men når man for eksempel har gravet huller i jorden til stopler til husene, så kan der er være kommet bedre jord ned i hullerne, og så vil der stadig den dag i dag være bedre betingelser for plantevæksten der. Især hvis hullerne er fra jernalderen - altså for 2.000 år siden - og senere,« siger Lis Helles Olesen, der er museumsinspektør ved Holstebro Museum og forfatter til bogen ‘Luftfotoarkæologi i Danmark.’

I galleriet øverst i artiklen kan du se seks steder, hvor arkæologerne kan se en række gådefulde spor, som de ikke kan forklare.

Du kan også se flere arkæologiske luftfotos i artiklen : Arkæologiske fund set fra himlen

Plyndret jættestue med mystiske aflange spor

På det andet billede i galleriet kan man se en høj, der indeholder en jættestue fra stenalderen.

»Engang troede man, at stenalderbønderne byggede dem til en høvding eller en speciel person, men man finder aldrig bare enkelte hele skeletter disse steder. Det har været en slags benhuse,  hvor man har samlet eksempelvis lårknogler fra en masse mennesker. Det har været et helligt sted af en art,« siger Lis Helles Olesen.

Denne jættestue er hårdt medtaget efter en plyndring, og foran indgangen er der fem lange spor, som arkæologerne ikke kan forklare.

»Der er fem afgrødespor lige ved siden af hinanden, og vi ved ikke, hvad det er. De har størrelse som grave, men det tvivler jeg nu på, at det er,« siger hun.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk