Hvad stiller man op med 30.000 skoleelever? Man får dem til at arbejde som forskere og lede efter det mikroskopiske dyr bjørnedyret.
Det er i hvert fald det, der er foregået ved det årlige forskningsprojekt Masseeksperimentet, som netop er skudt i gang.
Masseeksperimentet er et projekt, hvor elever fra hele landets folkeskoler får lov til at arbejde med naturvidenskabelige metoder, hvor de indsamler og bearbejder data.
»Masseeksperimentet har to formål. Det ene er at tilbyde motiverende naturfagsundervisning for eleverne. Det andet er, at eleverne er med til at samle data ind, som kan give nye og spændende resultater i forhold til det tema, de arbejder med,« siger Lene Christensen, der er programleder for Masseeksperimentet til Ritzau.
I år har fokus været mikroliv, hvor eleverne er blevet sendt i felten for at kortlægge mos og lav i deres lokalområde. En af de store styrker ved projektet er det valide sammenligningsgrundlag, man får, når man både får resultater fra byerne og landet.
Derudover har eleverne ledt efter det mikroskopiske dyr bjørnedyret, som de har skullet gruppe- eller artsbestemme. Det er nemlig et dyr, forskere ved meget lidt om, og derfor er elevernes arbejde en stor hjælp.
Nogle arter kan overleve nedfrysning og at rejse ud i rummet, som Videnskab.dk tidligere har skrevet om.
\ Masseeksperimentet
Masseeksperimentet er verdens største ‘Student Science Project’. Hvert år udvikles et Masseeksperiment med et nyt forskningsmæssigt tema, hvor tusindvis af elever over hele landet på samme tid deltager.
Styrken i projektet er at eleverne:
- får oplevelsen af at bidrage til relevant og virkelig forskning
- afprøver forskningsverdenens naturvidenskabelige undersøgelsesmetoder
- oplever et fællesskab med tusindvis af andre elever
- indsamler en stor mængde data, der bidrager til reelle forskningsmæssige resultater
Kilde: Masseeksperimentet
ldl