Så let er det at manipulere din smagssans
Din oplevelse af, hvor godt eller dårligt et glas vin smager, kan ledt påvirkes i en bestemt retning ved ganske simple virkemidler. Se i denne video, hvor lette vi er at manipulere.

Forskning viser, at folks bedømmelse af vins smag afhænger af meget andet end selve smagen. Brian Wansink, forsker i forbrugeradfærd ved Carnell University, har lavet et forsøg, hvor testpersoner skulle bedømme en billig vins smag.

Flaskernes etikette viste enten, at vinen kom fra:

1. Californien, som er en stat, der er kendt for at producere kvalitetsvin.

2. North Dakota, som er en stat, der er kendt for olieudvinding.

Testpersonerne bedømte generelt vinen, der angiveligt var fra Californien som den bedste, selvom indholdet i de to flasker var det samme.

Vi er nemme at manipulere

Brian Wansink mener, at vores bedømmelse af vins smag afhænger mest af, hvad vi lærer af andre.

Han illustrerer den pointe med et forsøg, hvor testpersonen smager vin sammen med en gruppe mennesker, der er instrueret i, hvordan de skal reagere på forhånd.

»Hvis personen ved siden af os rynker på næsen, når de smager på vinen, smitter det negativt af vores egen oplevelse af vinens smag. Hvis vintjeneren nikker anerkendende, når vi bestiller en vin, smitter det positivt af,« siger han.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.