Så let er det at manipulere din smagssans
Din oplevelse af, hvor godt eller dårligt et glas vin smager, kan ledt påvirkes i en bestemt retning ved ganske simple virkemidler. Se i denne video, hvor lette vi er at manipulere.

Forskning viser, at folks bedømmelse af vins smag afhænger af meget andet end selve smagen. Brian Wansink, forsker i forbrugeradfærd ved Carnell University, har lavet et forsøg, hvor testpersoner skulle bedømme en billig vins smag.

Flaskernes etikette viste enten, at vinen kom fra:

1. Californien, som er en stat, der er kendt for at producere kvalitetsvin.

2. North Dakota, som er en stat, der er kendt for olieudvinding.

Testpersonerne bedømte generelt vinen, der angiveligt var fra Californien som den bedste, selvom indholdet i de to flasker var det samme.

Vi er nemme at manipulere

Brian Wansink mener, at vores bedømmelse af vins smag afhænger mest af, hvad vi lærer af andre.

Han illustrerer den pointe med et forsøg, hvor testpersonen smager vin sammen med en gruppe mennesker, der er instrueret i, hvordan de skal reagere på forhånd.

»Hvis personen ved siden af os rynker på næsen, når de smager på vinen, smitter det negativt af vores egen oplevelse af vinens smag. Hvis vintjeneren nikker anerkendende, når vi bestiller en vin, smitter det positivt af,« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk