Ötzi spiste mos
Et nyt studie af den berømte mumie Ötzi afslører, at han havde spist mos kort før han døde. Forskerne har fundet forklaringen på, hvorfor.

Ötzi, opkaldt efter området hvor han blev fundet, er Europas ældste mumificerede lig. Stenaldermanden levede for 5.300 år siden, og det viser sig, at Ötzi spiste mos, inden han for 5.200 år siden døde på en gletcher og blev mumificeret. (Foto: South Tyrol Museum of Archaeology - www.iceman.it)

Forskere fra Glasgow University har undersøgt mavesækken på den berømte mumie Ötzi, der døde for omkring 5.200 år siden oppe i bjergene i det nuværende Sydtyrol. Det har ført til banebrydende ny viden om, hvordan Ötzi levede, og hvad der førte til hans død.

Studierne, der er gennemført under ledelse af professor James Dickson fra Institut for Arkæologisk Botanik, er netop offentliggjort i tidsskriftet History and Archaeobotany.

I Ötzis mavesæk og tarm fandt forskerne hele seks forskellige mosarter, hvilket kommer som noget af en overraskelse. Mosser smager nemlig ikke særlig godt og er heller ikke rige på næringsstoffer, og dertil kommer, at der kun er få historiske beskrivelser af, at mosser blev brugt som medicin. Forskerne mener derfor, at Ötzi er kommet til at indtage mosserne uden at vide det.

Identificeret under mikroskop

De mosser, som arkæologer hidtil har fundet under deres udgravninger, har typisk været brugt til udstopning af eksempelvis puder, til indpakning af skrøbelige ting eller til rengøring. Ötzi er da også den første gletcher-mumie, hvor man har fundet fragmenter af mosser i mavesækken.

I et forsøg på at kaste lys over hvor mosserne stammer fra og hvordan de var havnet i Ötzis mave, studerede James Dickson og hans kolleger de seks mosser under et mikroskop.

Undersøgelserne afslørede, at den ene mosart (Neckera complanata) i Ötzis levetid typisk blev brugt til indpakning af mad, som eksempelvis brød og kød, hvilket man ved han spiste i sine sidste levedage.

En anden mosart (Hymenostylium recurvirostrum) er formentlig uforvarende røget med ned i mavesækken sammen med noget af det vand, han drak.

Endelig har studierne identificeret en mosart (Spaghnum imbricatum), der dengang blev brugt til at afdække sår med. Tidligere undersøgelser har vist, at Ötzi blev alvorligt såret kort før sin død - bl.a. havde han et sår på ryggen efter en pil, samt et i sin højre håndflade.

Et plaster på såret

Denne mosart, der havde en helende effekt, voksede dog ikke inden for en radius på 50 kilometer fra det sted, hvor Ötzi i sin tid blev fundet. Det tyder på, at Otzi var ude at rejse, da han blev såret. Måske har han være på jagt.

»Hvis han kendte de medicinske egenskaber af den ene mosart, så kan have indsamlet det for at stoppe blødningen og beskytte såret. I så fald kan små stykker mos være tørret ind i såret sammen med det størknede blod. Og da han så efterfølgende spiste, er mosresterne røget med ned i maven,« forklarer forskerne i deres videnskabelige artikel.

Ud over de to sår på kroppen har Ötzi hovedtraumer, som meget vel kan være årsagen til, at han døde.

Om projektet/forskeren/bogen 

Ötzi er den populære betegnelse for en mumie, der blev fundet i Ötztaler-gletsjeren i Sydtyrol den 19. september 1991. Mumien, der også kaldes ismanden, er et skeletfund fra kobberalderen, dvs. at liget stammer fra tiden omkring 3300 før Kristi Fødsel. Det er det ældste lig, der er bevaret på naturlig vis i hele Centraleuropa. Mumien har igennem årene været igennem et hav af videnskabelige studier, men det er første gang, at forskere har undersøgt indholdet i dens mavesæk.