Meningsmålinger er ikke upålidelige. Tværtimod
Meningsmålinger er blevet mere præcise gennem tiden, viser nyt studie. Ikke overraskende, mener danske forskere.
Meningsmålinger valg exit polls forudsige resultat ikke upræcise rygte medieskabt

Det nye studie bygger på data om over 30.000 meningsmålinger i 45 lande fra 1942 til 2017. (Foto: Shutterstock)

Det nye studie bygger på data om over 30.000 meningsmålinger i 45 lande fra 1942 til 2017. (Foto: Shutterstock)

I de senere år har meningsmålingsindustrien været i modvind. Særligt valget af Donald Trump i 2016 og Brexit i 2015 affødte beskyldninger om, at meningsmålinger ikke længere kan bruges til at forudsige valgresultater.

Men der er ikke hold i anklagerne.

Det er konklusionen på en omfattende undersøgelse af over 30.000 meningsmålinger i 45 lande fra 1942 til 2017.

Gennemsnitligt skyder meningsmålingerne kun cirka to procentpoint forbi målet. Det har været nogenlunde konstant i mange årtier, men i de seneste årtier er målingerne faktisk blevet mere præcise (se graf nedenfor).

»Trods kritik af meningsmålinger er der ingen evidens for, at de tager mere fejl end tidligere. Meningsmålinger er ikke perfekte, men de er mere præcise, end rygtet tilsiger,« siger Will Jennings, der er professor på University of Southampton.

Han er hovedforfatter til studiet, der er udgivet i tidsskriftet Nature Human Behaviour.

meningsmålinger præcision over tid

Grafen viser, hvor mange procentpoint meningsmålingerne gennemsnitligt har skudt forbi valgresultatet. De sorte prikker repræsenterer den gennemsnitlige fejlmargin for alle valg i et givent år. (Kilde: Nature Human Behaviour)

 

Danske meningsmålinger er blevet bedre

Frem for at fokusere på enkelte meningsmålinger har forskerne undersøgt gennemsnittet af alle tilgængelige meningsmålinger fra 200 dage før et valg og op til valgdagen.

Individuelle målinger kan ramme gevaldigt forkert, men fokuserer man på gennemsnittet, lægger målingerne sig tæt op ad valgresultatet.

Det er også tilfældet i Danmark, som er med i undersøgelsen. Ifølge Will Jennings skød de danske meningsmålinger gennemsnitligt 1,8 procentpoint ved siden af ved folketingsvalget i 2011 og 1,2 procentpoint i 2015.

Til sammenligning var fejlmarginen omkring 3 procentpoint i 70’erne og 80’erne.

Meningsmålinger valg exit polls forudsige resultat ikke upræcise rygte medieskabt

Bl.a. valget af Trump i 2016 har givet skyts til diskussionen om, hvorvidt meningsmålinger kan bruges til at forudsige valgresultater. (Foto: Shutterstock)

Forskel på præsidentvalg og parlamentsvalg

Undersøgelsen viser også, at meningsmålinger generelt er bedre til at forudsige  parlamentsvalg end præsidentvalg. Og ved parlamentsvalg står det tidligere klart, hvad vælgernes præferencer er (se graf nedenfor).

Ifølge Will Jennings kan det blandt andet skyldes, at vælgerne er mere loyale over for partier, end de er over for præsidentkandidater, hvilket gør udsvingene mindre.

Generelt gælder det dog for både præsidentvalg og parlamentsvalg, at meningsmålinger bliver mere præcise, jo tættere man kommer på valgdagen.

meningsmålinger præcision indtil valgdag

Graferne viser, hvor meget meningsmålinger gennemsnitligt skyder forbi målet. X-aksen (vandret) repræsenterer antal dage indtil valgdagen. Y-aksen repræsenterer meningsmålingernes gennemsnitlige fejlmargin i procentpoint. Graf a indeholder alle slags valg, mens graf b viser forskellen mellem præsidentvalg og parlamentsvalg. (Kilde: Nature Human Behaviour)

Forsker: »Resultatet undrer mig ikke«

Rune Stubager, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, er ikke overrasket over resultatet. Han er ikke selv involveret i studiet.

»Resultatet undrer mig ikke, og jeg er da glad for, at meningsmålingerne er præcise, da meget af min forskning baserer sig på dem,« siger han.

Rune Stubager påpeger, at der med årene er kommet mange flere meningsmålinger til, men at kvaliteten af dem er svingende. Derfor skal man være påpasselig med at støtte sig til enkelte meningsmålinger.

Når det går galt, er det ofte, fordi man ikke har spurgt en repræsentativ del af befolkningen.

»Der er nogle befolkningsgrupper, for eksempel arbejdere, som er svære at få til at  deltage i meningsmålinger, og så må analyseinstitutterne opveje de få besvarelser ved at tillægge dem mere vægt,« siger han.

»Men hvis svarene ikke er repræsentative, giver det et skævt billede af befolkningens politiske præferencer.«

Danske meningsmålinger mellem 1990 og 2015

Martin Vinæs Larsen, adjunkt på Aarhus Universitet, udgav i 2015 en analyse af, hvor godt meningsmålingerne har klaret sig i Danmark fra 1990 til 2015.

Han sammenlignede det såkaldte Risbjerg-snit – et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger – med de faktiske valgresultater.

I gennemsnit ramte målinger 0,7 procentpoint ved siden af i forhold til at forudsige de enkelte partiers tilslutning.

90 procent af resultaterne lå inden for +/- 2 procentpoint af målingernes bud.

Forsker: »Bekræfter det, vi allerede ved«

Professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet er heller ikke overrasket over resultatet. Han er ikke selv involveret i studiet, men som valgforsker vurderer han løbende de danske meningsmålingers kvalitet og er selv storforbruger af dem i sin forskning.

»Vi har lavet lignende analyser i Danmark, og resultatet bekræfter det, vi allerede ved – nemlig, at meningsmålingerne rammer godt,« siger han.

Ifølge professoren er diskussionen om de upræcise meningsmålinger i høj grad medieskabt.

Der er mere nyhedsværdi i at skrive om meningsmålinger, der ligger langt fra gennemsnittet eller fra den forrige måling.

»Ofte er det bare sådan, at målinger, der ligger langt fra gennemsnittet, er forkerte,« siger han.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om, hvordan man bør forholde sig til meningsmålinger. Få tre tips her: Sådan læser du meningsmålinger ved valg.

Sådan fungerer meningsmålinger

Meningsmålinger foretages af forskellig analyseinstitutter. Ofte i forbindelse med et valg.

Det kan eksempelvis foregå ved hjælp af telefonopkald eller spørgeskemaer på internettet.

Deltagerne er tilfældigt udvalgt, men det er ikke sikkert, at man ender med et repræsentativt udvalg af danskerne, når man har gennemført meningsmålingen.

Måske var der flere ældre end unge, eller flere højtuddannede end lavtuddannede, der indvilgede i at deltage.

For at kunne give et retvisende billede af danskernes holdninger, forsøger analyseinstitutterne derfor at tilpasse datasættet, så det passer til befolkningssammensætningen.

Man vægter datasættet efter demografiske parametre som alder, køn, indkomst, uddannelse og bopæl.

Vægtningen kan i nogle tilfælde ende med at skævvride meningsmålingen, hvis der eksempelvis er få unge med i undersøgelsen, og de få unge deltageres holdninger ikke reflekterer gennemsnittet blandt unge.

Derfor er det en god idé at kigge på gennemsnit af flere meningsmålinger for at få et retvisende billede af befolkningens holdninger.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk