Hvis du mangler en ting at være stolt over i dag, så kan du glæde dig over, at næsten intet overgår de danske registre, der går helt tilbage til 1700-tallet.
Vi har ufatteligt mange informationer om enkeltpersoner, der har levet gennem historien, blandt andet på grund af folketællinger, kirkebøger og andre historiske kilder.
Med projektet Link-Lives, der foregår i samarbejde mellem Københavns Universitet, Rigsarkivet, Københavns Stadsarkiv og den amerikanske virksomhed Ancestry, skal de digitaliserede kilder kobles sammen, så man for alvor kan begynde at forske i dem.
Det skriver Rigsarkivet i en pressemeddelelse.
LÆS OGSÅ: Historiker vil forvandle fortidens folketællinger til guldgrube af sundhedsdata
Arkivmaterialet kan eksempelvis give ny viden om sygdomsmønstre i familier gennem historien.
Først fra år 1968, hvor CPR-systemet blev indført, begyndte vi automatisk at samle og sammenknytte personlige oplysninger om enkelte borgere i 1968.
Med det nye big data-projekt bliver det muligt også at bruge oplysninger fra før den tid - helt tilbage til år 1787.
»For sundhedsforskere betyder det for eksempel, at de kan forske i både arvelige og miljøpåvirkede sygdomsforekomster på tværs af generationer og få ny indsigt i langsigtede tendenser,« udtaler rigsarkivar Anne-Sofie Jensen i pressemeddelelsen.
LÆS OGSÅ: Bekymret forsker: Vi vil hellere beskytte vores cpr-nummer end vores tanker
Datasættet får også betydning for forskning i sociologi og historisk demografi. Blandt andet vil man kunne undersøge, hvad sygekassemedlemskab, skolegang eller deltagelse i foreningsarbejde gennem mange generationer har haft af betydning for menneskers liv.
Slægtsforskere kan desuden få stor gavn af projektet, og det mangler da også bare.
Link-Lives er nemlig i høj grad muliggjort af slægtsforskere, der i mere end 25 år har arbejdet frivilligt med at afskrive og digitalisere blandt andet folketællingsdata og kirkebøger.
Projektet er støttet med i alt 33 mio. kr. fra henholdsvis Innovationsfonden og Carlsbergfondet.
LÆS OGSÅ: Hvorfor forsvandt spedalskhed?
LÆS OGSÅ: Middelalderskeletter fra Odense gemmer på bakterier fra makaber sygdom
ele