Jesper Petersen bliver ny forsknings- og uddannelsesminister
Socialdemokratiets Jesper Petersen overtager posten fra partifællen Ane Halsboe-Jørgensen.

39-årige Jesper Petersen har siddet i Folketinget siden 2007. (Foto: Steen Brogaard, Folketinget)

39-årige Jesper Petersen har siddet i Folketinget siden 2007. (Foto: Steen Brogaard, Folketinget)

Danmark har i dag fået en ny minister for forskning og uddannelse, efter den tidligere minister Ane Halsboe-Jørgensen er blevet udpeget som ny kultur- og kirkeminister.

Den nye minister er Jesper Petersen, som hidtil har været politisk ordfører for sit parti Socialdemokratiet.

Jesper Petersen har ikke tidligere haft forskning og uddannelse som politisk ansvarsområde. Den 39-årige sønderjyde har en bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet, og han har ifølge sit CV i en periode arbejdet i sekretariatet hos Center for Ungdomsforskning.

Ved minister-præsentationen sagde Mette Frederiksen blandt andet følgende om Jesper Petersens nye ansvarsområde:

»Vi har sat et ambitiøst mål om at reducere CO2-udledning med 70 procent. For at vi kan nå det, har vi brug for verdens bedst uddannede befolkning, og for at forskning spiller sammen med klimaindsatsen.«

Jesper Petersen tilsluttede sig med ordene:

»Det er afgørende for os som samfund, at vi har veluddannede mennesker til at varetage job både i det private erhvervsliv og i velfærdsopgaverne. Vores humanistiske uddannelser bidrager til en forståelse for os selv som land og mennesker.«

Bliver kastet ind i debat om forskningsfrihed

Jesper Petersen overtager et ministerområde, som var en del i vælten før sommerferien.

Først med en større debat om forskningsfriheden i Danmark, hvor et bredt flertal i Folketinget - herunder Socialdemokratiet - tilsluttede sig en omdiskuteret erklæring som konklusion på en forespørgselsdebat om overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer.

Erklæringen blev vedtaget efter politiske angreb fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance på humanistiske forskningsmiljøer særligt inden for migrations- og kønsforskning. 

Her blev hans forgænger, Ane Halsboe-Jørgensen, kritiseret af mange i forskningsverdenen, som ikke mente, at hun klart nok forsvarede forskningsfriheden. Blandt andet i et åbent brev fra mere end 3.000 danske og internationale forskere, som var bekymrede for den danske forskningsfrihed.

Læs mere om det i denne artikel: Åbent brev til Folketinget: Over tusind danske og internationale forskere er bekymrede for forskningsfriheden.

Jesper Petersen overtager desuden en stor opgave om udflytning af 7.500 uddannelsespladser fra de større byer til områder uden for storbyerne. Den aftale blev vedtaget i Folketinget før sommerferien.

Læs mere om det i denne artikel: Hvad kan regeringens udflytningsplaner betyde for forskning og uddannelse?

Første ministerpost for Jesper Petersen

Jesper Petersen blev valgt ind i Folketinget helt tilbage i 2007. Dengang som medlem af SF, hvor han var politisk ordfører fra 2011, og indtil han i 2013 skiftede til Socialdemokratiet på grund af intern uenighed om SF’s politiske kurs.

Jesper Petersen har som socialdemokrat siddet på en række tungere politiske ordførerskaber.

Efter skiftet til socialdemokratiet blev han af daværende partiformand Helle Thorning-Schmidt udnævnt til finansordfører samme år. Et ordførerskab, han bestred frem til 2015, hvor han blev udnævnt til skatteordfører.

Jesper Petersen har siden 2019 været politisk ordfører for Socialdemokratiet. Posten som forsknings- og uddannelsesminister er Jesper Petersens første ministerpost.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk