En gruppe arkæologer har fundet et bronzehestehoved i bunden af en brønd i Waldgirmes i Tyskland. Hestehovedet er en rest fra en fin romersk statue, og fundet tyder på, at romerne har haft en langt mere veletableret tilstedeværelse i oldtidens Tyskland, end historikerne hidtil har troet.
Arkæologerne bag fundet mener, at statuen afbilleder kejser Augustus. I nærheden af hestehovedet fandt de en rytters hæl, som også har hørt til statuen, og hælen bar en sandal, som kun kan have været båret af en senator. Hestehovedet er rigt udsmykket og har blandt andet fået indgraveret et billede af krigsguden Mars. Det viser ifølge forskerne, at bronzehesten har båret en vigtig person i det romerske rige.
Hovedet vejer 25 kg, er 50 centimeter langt og er dækket med fint bladguld. Det er et af de bedst bevarede romerske bronzefigurer i verden, siger Friedrich Lüth til ScienceNow. Han er direktør for den romersk-germanske kommission ved Det tyske arkæologiske Institut.
Friedrich Lüth fortalte på en konference i Frankfurt i sidste uge, at hestehovedet blev fundet den 12. august under udgravningen af en 11 meter dyb brønd i Waldgirmes. Den tyske lokalitet var en civil romersk udpost i oldtiden. Arkæologerne mener, at byen er blevet etableret i det første århundrede efter vor tidsregning under Augustus styre. Det kan have været meningen, at byen skulle fungere som en romersk hovedstad i det tyske landskab, som romerne kaldte Germania Magna.
Planer om en hovedstad
De fundne fragmenter tyder på, at romerne havde store planer på stedet, siger Friedrich Lüth. For udover hestehovedet fandt arkæologerne også fem platforme til statuer og 100 andre mindre fund på en 2.200 kvadratmeter stor plads. Statuen med indgraveringerne mener forskerne er fragtet over alperne fra Italien, og stenene til platformene har også rejst mere end 300 kilometer for at nå til Waldgirmes.
Historikere har længe troet, at romerne i bund og grund ikke var særlig interesserede i Germanien. Men den nye viden om Waldgirmes viser noget andet. Byen ligger 40 kilometer nord for Frankfurt i et område, som man tidligere har troet lå udenfor romernes grænser.
»Romerne må have følt sig så sikre, at de valgte at bygge en ny by i den vilde germanske skov,« siger Sebastian Sommer til ScienceNow, som er chefarkæolog for det bayerske område.
Forladt under Varusslaget
Romerne fik dog ikke lov til at leve i fred og ro ret længe. Germanske stammer nedkæmpede i det første århundrede e.v.t. tre af general Quinctilius Varus legioner i et stort slag i Varusslaget i Teutoburgerskoven. Friedrich Lüth mener at Waldgirmes, som ligger 200 kilometer syd for slagmarken, blev forladt efter denne begivenhed.
»Det giver mening, at tropperne har haft travlt med at forlade byen. Ellers ville de have taget statuen af kejseren med sig,« siger Lüth.
Sebastian Sommer siger, at selvom hestehovedet er et spændende fund, så er det den mindre iøjnefaldende gamle brønd, som muligvis gemmer på sandheden om Waldgirmes skæbne. For dateringer af træ smidt i brønden vil måske kunne fortælle arkæologerne, hvornår det præcist var, byen blev forladt.