Er du ved at være træt af sand i sandalerne, og er din mave blevet for rund af alle sommerens flødeis?
Eller vil du bare gerne have lidt afveksling fra VM- og Tour de France-kiggeri og ture til stranden?
Så læs videre i artiklen her!
I den nyeste podcast fra Videnskab.dk har vi nemlig samlet nogle af de fedeste aktiviteter i det danske sommerland, som har et videnskabeligt præg over sig.
Verdens største vikinge-byggeri
Videnskab.dk’s sommertour starter i ‘Kongernes Jelling‘. Her kan man som altid besøge blandt andet runestenene og gravhøjene, men for nylig er der desuden lavet en rekonstruktion af en del af Harald Blåtands skanseværk – en såkaldt palisade.
Palisaden, der blev opdaget i 2006, har været en mur rundt om monumenterne i Jelling, og det er det største byggeri, man kender til fra vikingetiden. Dengang var egetræsmuren næsten halvanden kilometer lang, men museet har ‘kun’ rekonstrueret ti meter af den.
I begyndelsen juli kom muren på UNESCOs liste over verdensarv, hvor den gør Jellingestenene, Jellingekirken og gravhøjene selskab.
»Nu har vi FN’s ord for, at det er en del af verdensarven, og det er jo ret fantastisk,« lyder det fra Adam Bak, der er museumsinspektør ved Kongernes Jelling, i Videnskab.dk’s podcast.
Kongernes Jelling er gratis at besøge.

Danmarks geologiske fortid
Hvis du stadig ikke har fået nok af sand mellem tæerne og havets brusen, så giver næste stop på den videnskabelige sommertour dig mulighed for at kombinere det med et sandt geologisk skatkammer.
På Geocenter Møns Klint kan du lære, hvad Danmark er bygget af – sådan rent geologisk – mens du iagttager de 130 meter høje klinter.
»Det er ud fra forudsætningen om, at hele Danmark er bygget på den her platform af kridt, og når man står på toppen af Møns Klint, så står man på toppen af herlighederne,« siger Nils Natorp, der er direktør for Geocenter Møns Klint, til Videnskab.dk’s podcast og fortsætter:
»Og så er det jo bare den smukkeste kyststrækning i hele Danmark, hvis du spørger os, der arbejder herude.«
Det kræver billet at komme ind på geocentret, men en gåtur på Møns Klint er gratis.

Besøg hasselmusen i Svendborg
Det tredje stop på aktivitetslisten er ved Naturama i Svendborg, der har sat fokus på hasselmusen i en særudstilling.
»Hasselmusen er jo et af de mest – for at bruge et udenlandsk udtryk – ‘cute’ dyr, man kan forestille sig. Det er en lille fætter med meget store øjne,« forklarer Mads Dirckinck-Holmfeld, der er kommunikationsleder ved Naturama, til podcasten.
Hasselmusen er aktiv om natten, og derfor har museet indrettet et rum, hvor de har byttet om på nat og dag, så man kan få lov at se den rende rundt på grene i museet, mens man lærer om den.
Det er gratis for børn og unge under 17 år at komme ind på Naturama.
Oplev måneformørkelse 27. juli
Ved den fjerde anbefaling skal du rette blikket op mod himlen, for sidst i juli er der nemlig måneformørkelse, som kan ses fra Danmark, hvis vejret altså ikke arbejder imod os.
Et godt sted at se måneformørkelsen vil være hos Brorfelde Observatorium ved Holbæk, og Thomas Johansen, der arbejder som naturvejleder på observatoriet, siger, at Jorden står helt perfekt mellem Månen og Solen for os i Danmark.
»Det vil sige, at Solens lys bliver stort set helt blokeret, men på grund af luften og spejling er der stadig noget af Solens lys, der bliver ledt rundt om Jorden og bliver spredt på grund af Jordens luftlag. Det lys, der slipper igennem, vil kun være det røde lys, og det er det, der farver Månen så karakteristisk rød,« forklarer han i podcasten.
Det kræver billet at komme med til arrangementet ved Brorfelde Observatorium.

Sommerhusets historie
Sidste stop på den videnskabelige anbefalingsbus er for de mere arkitekturinteresserede. Hos Sophienholm ved Bagsværd Sø kan man nemlig se en udstilling af sommerhusets historie lige nu, og Videnskab.dk’s journalist Anne Ringgard har været forbi.
»Jeg blev overrasket over, at man allerede i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet havde feriebyer, der minder om Lalandia,« siger Anne Ringgard i podcasten.
Hun nævner blandt andet Klampenborg Vandkuranstalt og Lakolk på Rømø, der begge var feriebyer med aktiviteter og fællesarealer som i nutidens feriebyer. De individuelle sommerhuse kom dog først noget senere.
»Det var i 1960’erne, hvor der var en velstandsstigning i Danmark, og antallet af sommerhuse eksploderede. Det gik fra, at der i 1945 var 4.180 sommerhuse i Danmark til over 100.000 i 1965, så der blev det normalt, at almindelige mennesker fik et sommerhus,« siger hun.
Det kræver billet at se udstillingen.