Er du lidt af en stjernekigger, har du det nok lidt ambivalent med sommeren.
Nætterne er dejligt lune at være ude i, men omvendt er der ikke så mange mørke timer at gøre godt med.
Men op med humøret! For 27. juli vil der være fuldmåne, og denne fuldmåne er helt speciel, da den også er en total måneformørkelse.
Månen bliver blodrød
Ved en total måneformørkelse står Solen, Jorden og Månen på perfekt linje, og Månen bliver blodrød.
Måneformørkelsen kan opleves i hele Danmark, hvis vejret tillader det, fra Månens opgang kl. 21.19 til kl. 23.13.
Månen står lavt på horisonten i østlig retning i dette tidsrum, så for at opleve Måneformørkelsen skal man befinde sig et sted, hvor der er frit udsyn mod øst.
\ Oplev måneformørkelsen med astronomer
Tycho Brahe Planetarium vil i samarbejde med Naturcenter Amager Standpark sætte teleskoper op langs Amager Strand, hvor man gratis kan dukke op til en snak med både astronomer og naturvejledere.
Hvis du vil vide mere om måneformørkelsen og Månen, kan du også komme til foredrag på Tycho Brahe Planetarium tidligere på aftenen.
Måneformørkelsen er det absolutte astronomiske højdepunkt i juli, men sommerens nattehimmel har også andet at byde på, herunder tre særligt klare stjerner, lysende skyer og synlige planeter, som vi gennemgår herunder:
Tre stjerner står klart frem
Som nævnt er de lyse nætter stadig over os, og mange af de svageste stjerner kan du ikke se med det blotte øje på den lyse nattehimmel.
Der er dog tre stjerner, som står klart frem i Sommertrekanten mod syd. Det er stjernen Vega i stjernebilledet Lyren, Deneb i Svanen og Altair i Ørnen.
Sommertrekanten er et tegn på, at sommeren virkelig er over os. Vi håber på mange stjerneklare nætter, da de om sommeren også er dejligt lune.
Lysende natskyer efter midnat
I første halvdel af juli kan du være heldig at få et glimt af lysende natskyer.
Lysende natskyer opstår, når højtliggende skyer på nattehimlen rammes af sollys fra Solen under horisonten. Når vi har lyse nætter, kommer Solen ikke særlig langt under horisonten, og dens stråler kan dermed nå meget højtliggende skyer.
I sommermånederne ses lysende natskyer ofte mod nord i timerne efter midnat. Skyerne lyser med et sølvblåt skær, og har ofte et forrevent og fjerlignende udseende.

Se Jupiter, Saturn og Venus
Solsystemets største planet, Jupiter, er meget flot og tydelig i juli måned.
Den kommer til syne kort efter solnedgang i vestlig retning og vil i starten af juli blive på himlen til omkring kl. to om natten, mens den i slutningen af juli går ned omkring klokken halv et.
Hvis man har en håndkikkert liggende derhjemme eller i sommerhuset, kan man med fordel kigge på Jupiter igennem den. Her vil du kunne skimte de fire største af Jupiters 67 måner, og kigger du på Jupiter i løbet af flere dage, kan du se, hvordan de bevæger sig i deres bane omkring Jupiter.
Saturn vil i juli i år være synlig næsten hele natten. Saturn var i slutningen af juni i opposition til Solen, og det vil sige, at planeten for tiden er allerklarest at se på. Derfor er Saturn nem at få øje på.
Vores naboplanet Venus er meget klar på aftenhimlen i juli måned. Som den klareste planet på himlen ligner Venus en meget klar stjerne og kan ses på himlen lige efter solnedgang og en time frem i østlig retning.
Mørkere nætter giver nye muligheder
Vi havde sommersolhverv i juni, og siden da er dagene blevet kortere og kortere.
I slutningen af juli kan vi for alvor mærke, at vi får mere tid til at kigge på stjerner.
Det giver også større mulighed for at se stjerneskud.