Gravide, der ryger, risikerer at skade deres barns chancer for selv at få børn senere i livet.
En ny dansk undersøgelse fra Rigshospitalet viser, at antallet af kønsceller hos fostre falder med over en tredjedel, hvis den vordende mor ryger. Kønscellerne er de celler, danner æg hos kvinder og sædceller hos mænd.
Men de nye opdagelser vil ikke påvirke de kommende mødres rygetrang, vurderer professor Finn Diderichsen, der forsker i forebyggelse og rygning ved Institut for Folkesundhedsvidenskab.
»Rygning er jo en meget velkendt risikofaktor. Og gravide har altid haft mange gode grunde til ikke at ryge: Rygning kan give barnet alvorlige sygdomme på lang sigt, det kan blive født for tidligt og i værste fald dø,« siger han.
»Så jeg har svært ved at tro, at de nye resultater vil få flere at vil holde op med at ryge under graviditeten. Men undersøgelsen er da endnu en god grund til at holde op med at ryge,« siger han.
Advarslerne hjælper ikke
Ifølge Finn Diderichsen er de gravide, der ikke kan lade smøgerne ligge, allerede klar over sundhedsfaren.
Derfor gør nye advarsler og forskningsresultater ikke stort indtryk på dem.
»Vi har et mønster i Danmark, som viser, at de, som stadig ryger, er mennesker under et stort socialt og økonomisk pres. Det er ofte enlige mødre, og de ved udmærket, at det er farligt at ryge under graviditeten.«
Det er ofte enlige mødre, og de ved udmærket, at det er farligt at ryge under graviditeten. Men for dem er en cigaret et øjebliks selvforkælelse og et pusterum i hverdagen
Finn Diderichsen
»Men for dem er en cigaret et øjebliks selvforkælelse og et pusterum i hverdagen. Og så hjælper det ikke at komme med endnu flere advarsler end dem, der i forvejen er,« siger Finn Diderichsen.
Afgifterne skal hæves
Professoren mener, at det er politikerne, der skal på banen, hvis man skal have gjort noget ved forbruget af tobak.
»Det er vigtigere, at lovgiverne begynder at udøve en mere aktiv rygepolitik i stedet for at læsse mere ansvar over på de enkelte individer.«
»I Danmark har vi undladt at bruge de allermest effektive metoder til forebyggelse. F.eks. at hæve afgifterne på tobak som Forebyggelseskommissionen foreslog i 2009. Der er ingen grund til, at en pakke cigaretter, relativt set, koster en tredjedel mindre end i begyndelsen af 1960’erne,« siger Finn Diderichsen.
Rygstopkurser virker
I Sundhedsstyrelsen er man allerede opmærksomme på, at gravide rygere har brug for en særlig indsats, hvis de skal kvitte smøgerne.
»Viden om konsekvenserne af rygning gør det ikke alene. De kvinder, som ryger under graviditeten, tilhører en bestemt gruppe i befolkningen, som ikke har de bedste ressourcer. Derfor er vi gang med at udvikle metoder til rygestop, som i højere grad er henvendt direkte til dem,« siger Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsen har bl.a. sat penge af til projektet ‘Forebyggelse i nærmiljøet’, hvor kommuner kan søge støtte til at lave forebyggelsesarbejde i områder med et særligt behov.
Finn Diderichsen er enig i, at forebyggelsesarbejde som f.eks. rygestopkurser kan mindske antallet af rygere. »Vi ved, at halvdelen af de, som stadig ryger, ønsker at holde op, men at de mangler den fornødne hjælp. Rygestopkurser har vist sig at være overordentligt effektive og relativt billige. Men kommunerne har været økonomisk pressede, og der bliver ikke udbudt så mange kurser, som man kunne ønske sig, selvom det ville have en stor effekt, hvis man satsede mere på det,« siger han.