De fleste kender Ludo, Skak og Kalaha. Men det er ikke alle, som ved, at flere af nutidens populære brætspil har historier, som går mere end tusind år tilbage i tiden og har en masse betydning knyttet til sig.
I dette afsnit af ‘Forskerens favorit’ har ForskerZonen derfor allieret sig med Jacob Schmidt-Madsen, som er Ph.d.-studerende ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.
Han er en forsker, som i den grad har styr på sine brætspil, og som skriver ph.d. om et gammelt, religiøst indisk brætspil, der hedder Gyan Chaupar. Et spil, som mange i dag kender under navnet ‘Snakes and Ladders’, hvor man dog har fjernet alle de religiøse elementer.
Sammen kaster vi os over det gamle spil, som fører os fra vores fødsel og gennem universet, for til sidst at ende i Vishnus himmel. Hvis vi altså er heldige.
\ Forskerens favorit
I ‘Forskerens favorit’, kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.
I dette afsnit kan du se Jacob Schmidt-Madsen, som er ph.d.-studerende ved institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, fortælle om et gammelt, religiøst brætspil.
I andre episoder fra ‘Forskerens favorit’ kan du bl.a. møde dobbeltbarnet, et spedalsk skelet, seje væsker, et pusterør, en myg og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her.
Brætspil opdrager folket
Det spil, som Jacob Schmidt-Madsen fortæller om i videoen ovenfor, er dog ikke tusind år gammelt. Det er et brætspil, som blev spillet meget i det 18. og 19. århundrede i Indien, hvor man især brugte spillet som underholdning ved de indiske hoffer og som en form for undervisning i religiøse menigheder.
Spillet var altså mere end bare underholdning. Det var en måde, hvorpå den almindelige befolkning kunne lære noget om religion og kosmos, når de i spillet blev ført igennem universet.
I spillet repræsenterer brikkerne spillernes sjæle, og hvis du bliver ved med at lande på nogle særlige felter, kan det tolkes som et budskab fra guderne. Hvis du eksempelvis lander på feltet, der repræsenterer grådighed, så kan det være, at guderne synes, du er faldet af på den.
På den måde er der et opdragende element i spillet, som forsøger at fremhæve nogle særlige værdier.
Brætspil repræsenterede kulturers verdensbilleder
Religiøse og opdragende elementer er ikke unormale, når man snakker om gamle brætspil, fortæller Jacob Schmidt-Madsen.
»Når vi går tilbage i tiden, så finder vi ud af, at de her spil ikke udelukkende er nogle abstrakte underholdningsredskaber, men at de i virkeligheden er repræsentationer af forskellige kulturers forestillinger om verden.«
Er du blevet nysgerrig og vil vide mere om det gamle spil, så se med i videoen ovenfor, hvor du kan lære mere om, hvordan man spiller det gamle, religiøse spil, som fører dig fra krybbe til Vishnus himmel.
Hvis du altså ikke render ind i et par ondsindede slanger på din vej.
Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med over 600 events og mere end 75.000 besøgende.
På Forskningens Døgns hjemmeside kan du se det store foredragskatalog, og bestille et gratis forskerforedrag.
Bestil et gratis foredrag med Jacob Schmidt-Madsen
Har du lyst til at høre mere om Jacob Schmidt-Madsens brætspilsforskning, kan du bestille et gratis fordrag med ham som en del af Bestil en Forsker-ordningen under Forskningens Døgn i uge 17.
Jacob Schmidt-Madsen deltager med foredraget ‘Verden på brætspil‘, der netop fokuserer på brætspillet ‘Snakes & Ladders’.