Forskere: Vores respons på corona-krisen beviser, at vi også kan gøre noget ved klimaforandringerne
Vi kan finde styrke i det moderne samfunds evne til at reagere på globale nødsituationer, opfordrer to canadiske forskere.
europa_verden_tomme_gader_coronavirus_strategier_smitte_klimaforandringer.jpg

Europa er praktisk talt lukket ned. Mange lande har indført udgangsforbud, hvilket betyder mennesketomme gader og markant lavere forurening. (Foto: Shutterstock)

Europa er praktisk talt lukket ned. Mange lande har indført udgangsforbud, hvilket betyder mennesketomme gader og markant lavere forurening. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Regeringer og myndigheder verden over har iværksat drastiske tiltag for at inddæmme smittespredningen af COVID-19.

Det er for tidligt at sige, om disse tiltag og foranstaltninger er nok til at begrænse massedødeligheden, eller om de er så ekstreme, at de vil udløse en økonomisk katastrofe.

Det er dog helt åbenlyst, at responsen på pandemien står i stærk kontrast til manglen på effektiv klimahandling - på trods af en række ligheder mellem de to trusler.

Både i forhold til COVID-19 og klimaforandringerne var det forskere, som, langt før de synlige kriser, råbte vagt i gevær,

Stor forskel på magthavernes reaktion på COVID-19 og klimaforandringerne

Det er computermodellers skræmmende forudsigelser med høje dødstal forårsaget af COVID-19, der har sat regeringerne i fuld alarmberedskab, på trods af de negative konsekvenser det har på vores dagligliv.

Men klimamodellerne forudsiger også en jævn stigning i antallet af dødsfald - faktisk mere end 250.000 dødsfald om året i løbet af de kommende 20 år.

Vi er forskere, og vi har undersøgt klimaforandringerne og psykologien bag beslutningstagning. Vi må spørge os selv:

Hvorfor er der så stor forskel på magthavernes reaktion på henholdsvis COVID-19 og klimaforandringerne, når begge kræver svære beslutninger for at afværge fremtidige katastrofer?

Vi mener, at der er fire hovedårsager bag denne forskel.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Årsag 1: COVID-19-truslen er konkret - klimaforandringerne er abstrakte

COVID-19 er dødelig på en måde, som er skæmmende på et instinktivt, personligt niveau.

Vi reagerer voldsomt overfor dødbringende trusler, og selvom virussen lader til at være langt mindre dødelig for ellers raske personer under 60 år, er det ikke noget, som dæmper vores frygt.

Strømmen af information og livagtige detaljer, som vi modtager om infektioner, dødsfald og hospitaler, der er er tvunget i knæ, forstærker vores personlige risikovurdering.

Klimaforandringerne kan potentielt ende med at dræbe flere personer end COVID-19 i det lange løb, men vi forbinder ikke dødsfaldene direkte til CO2-udledningen - de fremstår derimod som forbundet med en øget risiko for 'naturkatastrofer'.

Klimaforandringernes tidslinje og de globale, gradvise temperaturstigninger betyder, at vi konstant tilpasser vores forventninger, i takt med at situationen bliver forværret.

Den abstrakte forbindelse mellem udledningen og disse dødbringende trusler forhindrer, at klimaforandringerne bliver betragtet med den samme følelse af påtrængende nødvendighed som en virus, og derfor er det sværere for os at acceptere svære politiske beslutninger.

Årsag 2: Truslen rammer os alle, og det sker lige nu

COVID-19 er en ny trussel, som eksploderede i den globale bevidsthed med en indlysende hastighed og alvor, men klimaforandringerne har været på radaren i flere årtier.

Konsekvenserne af manglende handling i forbindelse med klimaforandringernes tidslinje vil forløbe over flere årtier; COVID-19-krisens tidslinje forløber over uger - så coronakrisen er ikke kun et problem for kommende generationer, men for alle, som lever lige nu.

Bevidstheden om klimakrisen udvikler sig til sammenligning i sneglefart, hvilket også har muliggjort den sideløbende udvikling, hvor professionelle skeptikere, finansieret af den fossile brændstofindustri, har været utrolige effektive i at så tvivl om klimavidenskaben.

Interessegrupperne har ikke haft den samme tid til at oparbejde lignende imodstand mod COVID-19-tiltagene, så myndighederne lader til at handle på baggrund af sundhedseksperternes anbefalinger.

Årsag 3: Vi har fået klar besked om COVID-19-regler - klimakrisen er forvirrende kompleks

Embedsmænd fra organisationer som blandt andet Verdenssundhedsorganisationen WHO præsenterede en sammenhængende og umiddelbart handlingsrettet plan for inddæmning af spredningen af COVID-19.

Regeringerne fik en enkel og konkret prioriteringsliste, der tilskyndede, at alle borgere skruede op for hygiejnen, overholdte social distancering, blev hjemme og til en vis grad gik i karantæne. 

Løsningen på klimakrisen er derimod forvirrende kompleks og berører samtlige aspekter af et moderne liv.

Ikke engang forskerne er enige om den bedste måde at reducere udledningen af CO2 og samtlig minimere de økonomiske konsekvenser.

Det har bidraget til myndighedernes forvirring og handlingslammelse, hvad angår klimaforandringerne.

Årsag 4: Landene har frihed til at bestemme COVID-19-strategien - klimaforandringerne kræver én fælles front 

Selvom landenes respons på COVID-19 kræver et tæt internationalt samarbejde i forhold til folkesundhedsmæssige tiltag, rejseforbud og grænselukninger, kan de enkelte lande selv beslutte, hvordan de vil forsøge at inddæmme spredningen indenfor deres egne landegrænser.

Selv de mindste lande - som eksempelvis Singapore - kan sikre indbyggernes sikkerhed gennem effektive, lokale tiltag. 

Stabilisering af klimaforandringerne kræver derimod, at samtlige lande reducerer deres CO2-udledning - det nytter ikke noget at gøre det alene.

Denne koordination er nok den største forhindring, når det gælder klimakrisen.

Der er en del teorier om, hvordan dette problem kan blive addresseret i løbet af forskellige stadier, men i første omgang kræver det samarbejde mellem forskellige dedikerede lande.

Giver håb for afgørende klimatiltag

Selvom den internationale respons på COVID-19 er blevet kritiseret, giver reaktionerne på truslen stadig håb for afgørende klimatiltag, hvis vi kan få bugt med de psykologiske forhindringer, der handlingslammer magthaverne.

På nuværende tidspunkt er de politiske forandringer, der skal til for at afbøde klimaforandringerne, langt mindre forstyrrende - både økonomisk, socialt og kulturelt - end de foranstaltninger, der bliver indført for at tackle COVID-19.

CO2-udledningen kan sandsynligvis blive reduceret dramatisk gennem en gradvis stigning af den globale 'carbon pricing' (der hjælper med at afdække den 'sande pris' for 'snavset' energi, red.), på en måde som de fleste af os nok ikke vil mærke i dagligdagen.

Når COVID-19-støvet engang har lagt sig, bør vi se tilbage på denne tid som bevis på, at vores samfund ikke er slaver af skæbnen.

Vi kan dermed finde styrke i det moderne samfunds evne til at reagere på globale nødsituationer.

Eric Galbraith modtager støtte fra Det Europæiske Forskningsråd. Ross Otto modtager støtte fra Natural Sciences and Engineering Research Council, Social Sciences and Humanities Research og Canada Foundation for Innovation. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk