Nogle gange får forskere fascinerende nyt frem, der lyder som noget, der er plukket ud af en science-fiction eller en eventyrfilm. Her er et helt frisk eksempel:
Det er netop lykkedes forskere fra USA og Sverige at knække koden i et 105 sider langt dokument, der blev skrevet for mere end 300 år siden.
Papirerne dukkede op i et arkiv i Østberlin efter Murens fald og har siden været gemt væk i en privat samling. Nu har forskerne fået adgang til dem, og med hjælp fra den nyeste computerteknologi har de afkodet i alt 75.000 symboler og tegn, der blandt andet omfatter græske og romerske bogstaver.
»Når man får sådan en ny kode og kigger på den, så er mulighederne i den tæt på uendeligt mange. Men når man har fundet en hypotese om, hvordan den er strikket sammen – baseret på menneskelig intuition – kan man lade en computer gør meget af det sure arbejde,« siger Kevin Knight, der selv har lavet computerprogrammet som professor ved University of Southern Californias Information Sciences Institute.
Kodens løsning gemte sig mellem romerske bogstaver
Forskerne havde ingen anelse om, hvilket sprog den såkaldte Copiale-kode (engelsk: Copiale Cipher) dækkede over. De måtte ned ad blindgyder på 80 forskellige sprog, før det gik op for dem, at de romerske og græske bogstaver ikke havde anden betydning end at skabe mellemrum mellem ord.
Erkendelsen fik forskerne til at lede efter former, der blev gentaget i tekstens mange tusinde abstrakte figurer for at finde ud af, om de dækkede over ord eller grupper af bogstaver. Efterhånden fik de dannet de første ord på tysk: ’Indvielsesceremonier’ og ’Hemmeligt afsnit’.

Det viste sig, at dokumentet beskriver et hemmeligt selskab med tilknytningen til Frimurerne i 1700-tallets Tyskland. Siderne fortæller både om deres politiske holdninger og om ritualer, der viser, at medlemmerne af selskabet var fascinerede af øjne og øjenkirurgi, selvom de ikke selv var øjenlæger.
»Det åbner et vindue for folk, som studerer idéhistorie og hemmelige selskaber,« mener Kevin Knight, der er bredt anerkendt som en førende forsker inden for computerprogrammer, der kan oversætte ord fra et sprog til et andet. Hans programmer bliver blandt andet brugt af elektronikgiganterne Apple og Intel.
Zodiac- og Kryptos-koder er de næste opgaver
Kodebrydningen har givet professoren blod på tanden. Han har nu besluttet sig for at forsøge at bryde andre historiske koder som f.eks. meddelelser fra den ukendte massemorder Zodiac (der i 2007 fik sine gerninger dramatiseret i en storfilm af samme navn) – og såmænd også den kode, der er blevet kaldt verdens vanskeligste, som pryder skulpturen Kryptos foran efterretningstjenesten CIA’s hovedkvarter i Langley, Virginia.
Du kan læse detaljer om metode og opdagelser i projektet på forskernes egen hjemmeside.