Verdensmesterskabet i fodbold løber i øjeblikket af stablen i Qatar. I år handler det dog mindre om fodbold og mere om Qatars brud på menneskerettigheder i forhold til migrantarbejdere, kvinder og LGBTQ+-personer.
En af turneringens kontroverser handler om nogle armbånd, som flere fodboldhold havde planlagt at bruge i deres kampe som en protest mod diskrimination til verdensmesterskabet.
Få dage før turneringens start forbød FIFA dem dog at bruge det regnbuefarvede armbånd, og det er et brud med egne principper, skriver Sophie King-Hill, der er seniorforsker på University of Birmingham, i en artikel på The Conversation.
I 2016 optog FIFA nemlig FN’s retningslinjer for menneskerettigheder, og i 2020 åbnede de tilmed en afdeling for antidiskrimination.
FN understreger, at diskrimination baseret på seksuel orientering, kønsidentitet og seksuel karakteristik er et brud med internationale retningslinjer for menneskerettigheder.
Det faktum, at FIFA har optaget FN’s værdier og derudover har lavet deres egen afdeling for antidiskrimination, som skal forhindre brud på menneskerettighederne, stemmer ikke overens med deres handlinger, skriver Sophie King-Hill.
Qatars behandling af LGBTQ+-personer virker ifølge hende til at være i direkte konflikt med FIFA’s påståede værdier.
I stedet for at kritisere værtsnationen har FIFA bedt kritikerne om at fokusere på fodbolden, stoppe med at uddele moralske lektioner og lavet forbud mod blandt andet de såkaldte ‘OneLove’-armbånd.
jso