FN's krig mod narko hindrer medicinalforskningen
KOMMENTAR: Lad fornuften sejre! Det er på høje tide, at alle nationer evaluerer deres støtte af FN’s nuværende tilgang til kontrollen af narkotika til rekreativt brug og tillader medicinsk forskning af illegale stoffer.
narkotika stoffer FN tilgang medicinalforskning Narkotikakonvention narkotikapolitik rekreativt brug cannabis psykedelika MDMA alkoholisme angst behandlingsresistent depression holdningsændring

I mange tusind år blev cannabis anset for at være medicin. Først i 1930'erne – og efter pres fra USA – besluttede man at fjerne cannabis fra lægemidler i et forgæves forsøg på at begrænse rekreativt brug. (Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash)

I mange tusind år blev cannabis anset for at være medicin. Først i 1930'erne – og efter pres fra USA – besluttede man at fjerne cannabis fra lægemidler i et forgæves forsøg på at begrænse rekreativt brug. (Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash)

Narkotika og den skade, brugen kan forvolde, er en af vor tids mest tungtvejende udfordringer.

I mere end 40 år har FN med sin såkaldte 'krig mod narko' forsøgt at udrydde rekreativ brug af narkotika (altså den lystbetonede brug). 

'Krigen', der på trods af udbredt tvivl og modstand stadig er igangværende, har haft enorme økonomiske og menneskelige omkostninger.

En af de mindre debatterede konsekvenser af FN’s Narkotika-konvention, der danner grundlag for den internationale narkotikapolitik, er den umådelig negative effekt, konventionen har haft på forskning og klinisk innovation, fordi illegale stoffer ikke længere kan granskes eller benyttes til udvikling af medicinsk behandling.

Historien kort
  • FN’s Narkotika-konvention har en umådelig negativ effekt på medicinal-forskning og klinisk innovation.
  • Flere illegale stoffer har vist sig at være yderst effektive i behandlingen af blandt andet alkoholisme, depression og OCD.
  • Så hvis LSD rent faktisk er det bedste middel mod alkoholisme, og alkoholisme koster liv, hvorfor så ikke tillade LSD som behandlingsform?

Jeg har i mange år argumenteret for (se bl.a. her og her), at det er historiens værste censur af forskning og medicin, og at en mere oplyst tilgang til 'illegale' stoffer vil revolutionere medicinalforskningen.

Britisk forbud gjorde stofferne mere populære

Forestillingen om, at et forbud mod særlige stoffer til medicinsk brug kan mindske rekreativt brug, er helt åbentlyst forkert. Alligevel understøtter den både FN's og næsten alle nationale lovgivninger.

Det gælder også for en masse stoffer, der har beviselig medicinsk effekt som cannabis, psykedelika og MDMA (den kemiske betegnelse for ecstasy).

I mange tusind år blev cannabis anset som værende medicin. Først i 1930'erne og efter pres fra USA besluttede man at fjerne cannabis fra lægemidler i et forgæves forsøg på at begrænse rekreativt brug.

De følgende 80 år skete der en mangedobling i antallet af personer, der benyttede cannabis – faktisk mindst 20 gange så mange – hvilket tydeliggør, at forbuddet bygger på forkerte præmisser.

I virkeligheden var der aldrig et egentligt skift fra medicinsk cannabisbrug til rekreativt brug – og det kommer der sandsynligvis heller aldrig.

Lignende sociale trends er set i alle vestlige lande, og alligevel er det kun i Holland, at man er modig nok til at erkende fakta og tillade cannabis til privat og medicinsk brug. Men Tyskland, Belgien og Spanien har for nylig tilladt medicinsk cannabisbrug.

Forbud hæmmer forskning og behandling

Forbuddet mod psykedelika som eksempelvis psilocybin og LSD samt MDMA var i stor udstrækning en respons på pres fra USA og FN-drevet af mediernes hysteri over vildt overdrevne påstande om stoffernes skadelige effekt.

Der er kun lidt – om nogen – evidens for, at forbuddet har mindsket det rekreative brug, og alligevel har det hindret og vanskeliggjort stofferne fra at blive benyttet til medicinsk brug og som forskningsredskaber.

Før forbuddet blev både psilocybin og MDMA brugt med succes i behandling, men det, der skete med LSD, er nok det mest uhyrlige tilfælde.

LSD: Den mest effektive behandling mod alkoholisme

I dag er LSD forbudt i mere end 200 lande, der alle har tilsluttet sig FN’s Narkotika-konvention.

Før LSD blev forbudt i slutningen af 1960’erne, finansierede den amerikanske regering mere end 130 forskellige studier om LSD, der viste sig at have en positiv effekt på mange psykiatriske lidelser, heriblandt angst og depression og især på alkoholisme.

Grundlæggeren af Anonyme Alkoholikere (AA), Bill Wilson, blev tørlagt alkoholiker ved hjælp af en psykedelisk oplevelse. Efterfølgende var han i høj grad fortaler for brugen af LSD, der lod alkoholikerne frigøre sig fra misbrugets og afhængighedens kløer.

Som følge af Bill Wilsons begejstring blev seks forsøg udført, der alle testede LSD til behandling af alkoholisme. To norske forskere foretog for nylig moderne statiske analyser af studierne, som viste, at LSD er mere effektiv end nogen anden behandlingsform mod alkoholisme.

Men siden forbuddet i 1967 findes der ikke én eneste person i verden, som har modtaget denne behandlingsform, fordi nationerne har tilsluttet sig FN’s Narkotika-konvention, der hævder, at LSD ikke har medicinsk værdi.

narkotika stoffer FN tilgang medicinalforskning Narkotikakonvention narkotikapolitik rekreativt brug cannabis psykedelika MDMA alkoholisme angst behandlingsresistent depression holdningsændring

Nylige moderne statiske analyser af studier har vist, at LSD er mere effektiv end nogen anden behandlingsform mod alkoholisme, men siden forbuddet i 1967 findes der ikke én eneste person i verden, som har modtaget denne behandlingsform, fordi nationerne har tilsluttet sig FN's Narkotikakonvention, der hævder, at LSD ikke har medicinsk værdi. (Foto: Shutterstock)

Narkotika-konventionen umuliggør forskning 

Narkotika-konventionen opdeler stofferne i fire grupper, som er underlagt forskellige former for kontrol, og LSD er underlagt den strengeste kontrol. Som følge heraf er forskning praktisk taget en umulighed.

Såvel som at være åbenlyst uredelig stoppede Narkotika-konventionen al forskning på området, og siden forbuddet har hverken den amerikanske eller den britiske regering finanseret et eneste LSD-studie.

På nuværende tidspunkt dør hvert år mere end tre millioner mennesker verden over for tidligt som følge af alkoholmisbrug. På grundlag af disse tal estimerer jeg (og det er et konservativt estimat), at mere end 100 millioner på verdensplan siden 1967 er døde for tidligt som følge af alkoholisme; en sygdom, der typisk reducerer den forventede levealder med mellem 15 og 20 år.

Hvis behandling med LSD havde været tilladt, kan vi forvente, at mindst 10 procent var endt som ædru alkoholikere, hvilket havde forhindret cirka 10 millioner for tidlige dødsfald.

MDMA, som er forbudt verden over til rekreativt brug, har imidlertid for nylig vist sig at være effektiv i behandlingen af svær posttraumatisk stresslidelse,  PTSD (Posttraumatic Stress Disorder), hvor andre konventionelle behandlinger er mislykkedes.

Blot to sessioner med MDMA har vist sig at producere en stærk positiv effekt, der varer adskillige år.

Omstød forbuddet på klasse 1-stoffer

Jeg vil hævde, at FN’s Narkotika-konvention, der forhindrer gavnlig behandling, er historiens værste medicincensur. Den er desuden fuldstændig disproportioneret i forhold til forbuddets formodede gavn.

Klasse 1-stoffer (eng.: schedule 1) omfatter blandt andet LSD, MDMA, cannabis og kokain. Hvordan kan vi få forbuddet mod klasse 1-stofferne omstødt?

Jeg mener, at den bedste vej frem er en blanding forskning og kliniske forsøg, og i de seneste år har en række forskere forsøgt at gennemtvinge en holdningsændring.

Vores studier, der benytter billed-teknikker af hjernen, afslører, at psilocybin (fra psykedeliske svampe) og LSD har en markant effekt ved at forstyrre maladaptive hjernebaner og tankeprocesser, som, vi ved, er årsag til lidelser som depression, afhængighed og OCD (en psykiatrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger, red.).

Vores fund var årsag til, at vi ansøgte om – og blev bevilliget – den første bevilling tildelt af UK Medical Research Council til at studere psilocybin.

Bevillingen gjorde os i stand til at udføre et studie med personer med behandlingsresistent depression, og vi fandt en meget kraftig og varig antidepressiv effekt ved blot én aktiv dosis.

To lignende studier (her og her) i USA har fundet en tilsvarende effekt hos personer med depression og angst kort før døden.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her beretter de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

På høje tid, at lovgivningen omstødes

I lyset af de spændende og overbevisende fund mener jeg, at det er på høje tid, at alle lande evaluerer deres (tilsyneladende) tankeløse opbakning af FN’s nuværende tilgang til rekreativ brug af stoffer – også de nordiske lande.

Krigen mod narko gør mere skade end gavn og er desuden umådeligt ødelæggende for medicinalforskningen.

Det er på høje tide, at personer, der kan få glæde af, at lovgivningen omstødes, opfordrer politikerne til at revurdere den nationale lovgivning for at autorisere forskning på området.

Lad sund fornuft og evidens sejre!

Læs denne artikel på engelsk på vores internationale søstersite ScienceNordic.com. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. David Nutt holdt tidligere i år foredrag om dette emne til Science & Cocktails i København. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk