Efterlysning: Vil du holde oplæg til Forskningens Døgn?
Videnskab.dk søger forskere, der vil være med til at holde foredrag og dele deres viden med den danske befolkning under Forskningens Døgn 2018.
Bestil en Forsker 2018 Forskningens Døgn oplæg forskere

Vil du hjælpe unge til at blive inspireret af videnskaben? Så meld dig til at holde oplæg under Forskningens Døgn 2018. Sidste år holdt forskere eksempelvis foredrag for disse elever fra Køge Gymnasium (Foto: Videnskab.dk)

Vil du hjælpe unge til at blive inspireret af videnskaben? Så meld dig til at holde oplæg under Forskningens Døgn 2018. Sidste år holdt forskere eksempelvis foredrag for disse elever fra Køge Gymnasium (Foto: Videnskab.dk)

Forskningens Døgn
  • Forskningens Døgn er en årlig videnskabsfestival, der arrangeres af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  • Videnskab.dk fungerer som sekretariat for Bestil en Forsker-ordningen.
  • Forskningens Døgn har cirka 600 arrangementer med mere end 75.000 besøgende.

Er du forsker, og brænder du for det, du laver?

Så har du nu en unik mulighed for at dele din viden med befolkningen.

Et nyt år er begyndt, og vanen tro opfordrer Videnskab.dk landets forskere til at stille op til Bestil en Forsker-ordningen, der er en del af Forskningens Døgn 2018.

Ordningen går ud på, at du som forsker holder oplæg om mikrobiologi, krybdyr, kræftbehandling, grupperelationer – eller hvad du nu er ekspert i – for en gruppe interesserede tilhørere.

 

Foredragene varer typisk en time, men det er helt op til dig, hvor lang tid, du vil fortælle.

Se det som din mulighed for at give en forsinket, men gratis julegave til både unge og ældre, der har lyst til at blive oplyst.

Bestil en Forsker er en del af Forskningens Døgn, der er en videnskabsfestival og bliver afholdt mellem den 20. og 26. april 2018.

Bente Jensen DPU Forskningens døgn

Bente Jensen, der er professor i uddannelsesvidenskab på Danmarks Pædagogiske Universitet, har været meget glad for at holde oplæg under Forskningens Døgn. (Foto: Videoarkiv, Videnskab.dk)

For at tilmelde dig skal du skrive cirka 130 ord om, hvad du vil holde oplæg om i dette ansøgningsskema og uploade et billede, der passer til emnet.

Tilmeldingen er åben frem til 1. marts 2018, men vær i god tid, så vi kan promovere dit oplæg bedst muligt.

Læs mere om Bestil en Forsker her.

Derfor skal du tilmelde dig

Sidste år blev et rekordår for Bestil en Forsker-ordningen med 28.000 deltagere, 524 foredrag og 294 forskere.

Men vi har brug for dig, hvis vi skal gentage succesen.

For Bente Jensen, der er professor i uddannelsesvidenskab på Danmarks Pædagogiske Universitet, var det at holde oplæg for en gruppe pædagogstuderende en lærerig og vigtig proces.

»Det at gå i dialog med brugerne er efter min mening, noget af det vigtigste, forskningen skal kunne (...) Det skærper også min egen forskning, i og med at jeg skal formidle til andre målgrupper. Jeg bliver fokuseret på en anden måde,« sagde hun i 2017 i den nedenstående video lavet af Videnskab.dk.

Se her, hvordan en professor i uddannelsesvidenskab holdt oplæg for en gymnasieklasse under Forskningens Døgn sidste år. (Video: Videnskab.dk)

Hjælp de unge

Udover at få trænet dine egne talegaver og evner som foredragsholder kan du også hjælpe unge publikummer til at blive inspireret til en uddannelse som forsker.

Det skete for Annika Højrup Thomsen, der fik lyst til at blive biolog efter at have overværet et oplæg med en forsker.

»Jeg ved ikke, om jeg havde fundet ud af, at jeg skulle være forsker, hvis ikke jeg havde hørt det her oplæg. Det var ikke noget, jeg ellers havde gået og drømt om. Jeg havde tænkt, at jeg skulle være dyrlæge eller håndværker,« siger Annika i en video til Videnskab.dk.

I dag er Annika forsker på Københavns Universitets Institut for Neurovidenskab og Farmokologi, hvor hun er ph.d.-studerende.

»Jeg tror, mange ville synes, at det var interessant, hvis de vidste, hvad det er, vi går og laver, når vi tøffer rundt i vores kitler(…) Det ville også gøre det nemmere at rekruttere flere unge til at være forskere,« uddyber hun i videoen herunder.

Annika Højrup Thomsen fortæller i denne video om sit første møde med en forsker, og hvordan det inspirerede hende til at gå forskningsvejen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Sådan kan du bestille en forsker

Publikum til forskeroplæggene kan både være privatpersoner, offentlige institutioner, gymnasieklasser, skoleklasser eller firmaer – alle kan bestille en forsker via hjemmesiden fra den 5. marts.

Det er gratis at bestille en forsker. De eneste krav til dig er:

  • At du kan samle minimum 20 tilhørere.

  • At du kan stille lokaler til rådighed.

Så det er bare om at komme til tasterne og melde dig til!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.