Det har Trump sagt om videnskab
USA’s nyvalgte præsident har udtalt, at vacciner kan forårsage autisme, og at klimaforandringerne er det rene fup.
Trump Donald præsident videnskab USA

9. november 2016 blev datoen, hvor Donald Trump blev valgt som USAs præsident. (Foto: Gage Skidmore / Wikimedia)

9. november 2016 blev datoen, hvor Donald Trump blev valgt som USAs præsident. (Foto: Gage Skidmore / Wikimedia)

Donald J. Trumps syn på videnskab er chokerende ignorant, skrev tidsskriftet Scientific American for nyligt.

Tidsskriftet har forsøgt at finde ud af, hvordan den nyvalgte republikanske præsident forholder sig til forskning og videnskab, men det viste sig at være en vanskelig opgave. For i løbet af valgkampen har Donald J. Trump ikke sagt mange ord om, hvordan han som præsident vil forholde sig til emnet. 

Til gengæld har Donald J. Trump lavet en række tweets om videnskabelige emner i de seneste par år.

I tweetene er det tydeligt, at den nye præsident ikke tror på global opvarmning:

»Det der meget dyre GLOBAL OPVARMING-bullshit skal stoppe. Vores planet fryser, rekord lave temperaturer, og vores klimaforskere sidder fast i isen,« har han blandt andet tweetet ifølge Scientific American.

Trump vil annullere klimaaftale

Ethvert forsøg på at forsøge at bekæmpe klimaforandringerne er en unødvendig økonomisk byrde for USA, har Donald Trump sagt til Science News, som under valgkampen undersøgte, hvordan de to præsidentkandidater forholdte sig til syv videnskabelige områder. 

I den forbindelse udtalte den nye præsident, at han vil bryde den globale klimaaftale, som USA indgik ved klimatopmødet i Paris i 2015:

»Vi kommer til at annullere Paris-klimaaftalen og stoppe alle betalinger fra de amerikanske skattekroner til FN’s global-opvarmning-programmer,« sagde han.

Rent vand og malariabekæmpelse er vigtigere

Global opvarmning er langt fra den nye præsidents hovedprioritet. Det var også tydeligt, da han svarede på 20 spørgmål om videnskab stillet af en sammenslutning af amerikanske forskere på ScienceDebate.org

»Der er stadig meget, som mangler at blive undersøgt i forbindelse med 'klimaforandringer'. Måske er vores begrænsede finansielle ressourcer bedst brugt på at sikre, at alle mennesker i verden har rent vand,« svarede den nyvalgte præsident på spørgsmålet om, hvordan han forholder sig til emnet.

»Måske skulle vi fokusere på at bekæmpe alvorlige sygdomme som malaria. Måske skulle vi fokusere på at øge fødevareproduktionen og holde trit med en konstant voksende verdensbefolkning. Måske skulle vi fokusere på at udvikle energikilder og producere energi som begrænser vores afhængighed af fossile brændstoffer. Vi skal beslutte os for, hvordan vi bedst kommer videre, så vi kan leve bedre, sikrere og rigere,« fortsatte han. 

Præsidenten sår tvivl om vaccineforskning

Donald J. Trump har tilsyneladende heller ikke meget tillid til den vaccine-forskning, som viser, at vacciner ikke øger risikoen for autisme.

»Sunde unge børn går til lægen, de bliver pumpet med massive skud af vacciner, føler sig dårlige og ændrer sig - AUTISME. Mange af den slags sager!,« har han tweetet ifølge Scientific American.

Den nyvalgte præsident har dog afvist at være decideret vaccine-modstander. Da ScienceDebate.org stillede de to præsidentkandidater de tyve spørgsmål om videnskab, svarede han på spørgsmålet om vacciner:

»Vi skal uddanne offentligheden i værdien af et omfattende vaccinationsprogram. Det er så vigtigt, at vi skal bruge ressourcer på opgaven.«

Rumforskning har ikke første prioritet

Den afgående amerikanske præsident Barack Obama har store planer for rumforskningen og har forudset, at USA kan sende mennesker til Mars i slutningen af 2030’erne.

Det er uvist, om Donald J. Trump deler ambitionen.

Ifølge Science News har han udtalt, at rumfart er en luksus, som USA ikke har råd til. Han prioriterer andre opgaver:

»Lige nu har vi større problemer …. vi er nødt til at fikse vores huller i vejen først,« har han sagt ved en event i valgkampen.

»Vores første prioritet er at genopbygge en stærk økonomisk base. Hvis vi vækster og får alle vores folk i arbejde og vores militære beredskab tilbage til et acceptabelt niveau, så kan vi begynde at kigge på tidslinjen for at sende flere mennesker ud i rummet,« har han sagt til magasinet Aerospace America

Trump er fan af rumfart

Til ScienceDebate.org forsikrer Donald J. Trump dog, at han er en stor fan af rumfart:

»et stærkt (rumfarts-) program kan inspirere vores børn til at søge naturvidenskabelige uddannelser, og det kan skabe millioner af jobs og billioner af dollars i investeringer til landet.«  

Du kan læse mere om, hvad Donald J. Trump mener om videnskab i hans svar på 20 spørgsmål om videnskab stillet af forskersammenslutningen ScienceDebate.org.

Hans og de øvrige præsidentkandidaters svar på de 20 spørgsmål er i øvrigt blevet vurderet af Scientific Americas læsere. Læserne er forskere og andre, der interesserer sig for videnskab. I deres evaluering fik Donald J. Trumps svar 4 ud af 50 point. Til sammenligning fik Hillary Clintons svar 35 point ud af 50. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk