Derfor stifter vi gæld
Vi låner penge i banken, så vi kan leve lige så fedt, som vores venner. En ny sociologisk undersøgelse afslører vores undskyldninger for at bruge penge, vi ikke har.

Unge lejere brugte i 2007 kassekreditten til nyt tøj og oplevelser, for man lever jo kun en gang. (Foto: Colourbox )

Unge lejere brugte i 2007 kassekreditten til nyt tøj og oplevelser, for man lever jo kun en gang. (Foto: Colourbox )

Sparegrisen er blevet en truet art i de sidste par år inden finanskrisen. I stedet for at fede opsparingen op har danskerne tæret på forskellige forbrugslån.

To forskere har undersøgt, hvorfor danskerne slog sig løs med forbrugslån til høje renter under den store lånefest i 2007 - altså inden finanskrisen tog fart.

»Ud fra den måde folk agerer på i forhold til forbrug og lån, så kan vi ikke forvente, at de handler økonomisk rationelt,« siger Turf Böcker Jakobsen, som er ph.d. i sociologi og er ansat hos SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Sammen med sin kollega Dr. polit. Christian Poppe fra SIFO i Oslo har han hos Center for kreditret og kapitalmarkedsret på CBS undersøgt vores undskyldninger for at låne penge. I april 2009 lå resultatet af undersøgelsen af klart.

 

En vis livsstil

Vi har alle sammen indgroede forventninger til vores livsstil. Forventningerne er forskellige afhængigt af vores økonomiske formåen, og om vi er unge eller ældre, men det er en naturlig del af vores selvforståelse, fortæller Turf Böcker Jensen.

 

Den ugentlige bytur med vennerne, rejsen til Cuba eller det nye køkken bliver betalt med lånte penge, fordi det virker som en acceptabel livsstil, når vi måler os med vores omgangskreds.

»Vores type af forbrug er med til at signalere vores sociale identitet. På den måde er forbrugsmønstre med til at afgrænse sociale grupper i forhold til andre,« siger sociologen.

Fakta

 

VIDSTE DU

Den enkelte dansker brugte 104 kr. hver gang han eller hun tjente 100 kr. i 2007.

Kilde: Danmarks Statistik

 

Hvis ikke vi kan få eller gøre de samme ting som vores venner og bekendte, så kan det påvirke vores forhold til dem, og i yderste konsekvens kan vi havne helt uden for gruppen. For eksempel kan det være vigtigt for bedsteforældre at forkæle børnebørnene eller for et yngre par at kunne spise på restaurant med vennerne.

Vi låner derfor ikke penge, fordi vi anser det for at være en rettighed at have råd til shoppeture og drømmerejser. Men fordi der i en social gruppe er en indbygget forestilling om en nedre standard for materielle goder. Hvis vi ikke lever på et økonomisk niveau, som ligger over det, så føler vi os fattige.

»Forbrugslån optages ikke hasarderet. De er derimod socialt kontrolleret,« siger forskeren.

 

Fornuftigt overforbrug

Når Turf Böcker Jakobsen og hans kollega i 2007 spurgte ind til folks lånevaner, så følte de fleste behov for at komme med en undskyldning.

 

»Det er stadig en grundlæggende norm i samfundet, at man ikke bør låne. Og det har virket vigtigt for deltagerne i fokusgrupperne at begrunde overfor os, hvorfor de har taget lån, selvom vi ikke har spurgt ind til det,« siger forskeren, som har inddelt dem efter alder, og hvorvidt de ejer eller lejer deres bolig.

Hvis ikke vi kan købe gaver til børnebørnene eller spise ude ligesom vores venner, så føler vi os fattige. (Foto: Colourbox )

Unge lejere mellem 25 og 35 siger, at de jo kun lever en gang, og at det er deres egen sag, hvad de bruger deres kassekredit til. Derfor bruger de typisk de lånte kontanter på oplevelser, tøj, indskud til lejlighed, computer og bil.

De unge ejere bruger også kassekreditten og friværdien til oplevelser, shopping og bil. Men de mener selv, deres forbrug er forsvarligt, selvom det er højt, og ejerne vil ikke forbindes med lejernes forbrugsmønster. I modsætning til de unge lejere, så er indehaveren af en ejerbolig mere bevidst om risikoen ved at stifte gæld, viser undersøgelsen.

 

Nødstilfælde og investeringer

Den ældre generation mellem 55 og 65 år har et helt andet forhold til at skylde penge væk.

 

»Der er en masse sociale bindinger på, hvad man låner til. Det står meget klart i forhold til de ældre låntagere,« siger Turf Böcker Jakobsen.

Unge køber fladskærme og biler på kredit, mens ældre tager lån i huset til køkkener og badeværelser. (Foto: Colourbox )

For blandt efterkrigstidens børn er det ikke socialt acceptabelt at låne til forbrug eller oplevelser. De ældre lejere mener slet ikke, at de kan bruge lånemarkedet til noget, fordi deres erfaringer viser, at det ikke kan betale sig at låne penge. Derfor låner de kun i nødstilfælde.

Lægger de ældre sig til at sove hver nat i en ejerbolig, så er de mere villige til at optage lån. Friværdien bliver brugt til et nyt køkken eller badeværelse. De ældre undskylder sig med, at det er en investering, og at pengene bliver i huset. Pengene har de desuden lånt af sig selv.

 

En samfundsopgave

Risikoen ved at låne penge bliver vurderet vidt forskelligt fra gruppe til gruppe. Det er alarmerende, at unge lejere bruger deres kassekredit, som om det var en del af deres månedlige rådighedsbeløb.

 

»Vi låner på baggrund af socialt legitimerede rutiner og handlemønstre og ikke på en måde, som nødvendigvis er markedsrationel,« siger forskeren.

Han og hans kollega mener, at der er brug for, at samfundet griber ind. For eksempel med krav om bedre rådgivning til låntagere eller med undervisning i privatøkonomi i folkeskolerne.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen har udmøntet sig i bogen 'Lånefest - Betydningen af kreditfinansieret forbrug blandt udvalgte grupper i den danske middelklasse'. Den blev diskuteret til en gældskonference på Copenhagen Business School den 23 april 2009.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk