»Efterskolen er ren glæde. Det er bare så nice at være der. Det er frihed til at være sig selv, det er meget åbent og ikke-dømmende. Jeg tror kun, der gik en måned, før det var efterskolen, jeg kaldte ’hjem’.«
16-årige Aviaja Thrane er på mange måder i gang med sit livs oplevelse som én af over 100 elever på Viby Efterskole ved Nørre Aaby på Fyn.
Efterskolen minder på sin vis meget om folkeskolen. Siden august har den været stedet, hvor Aviaja hver dag har fået undervisning og har delt både opture og frustrationer med et væld af kammerater.
Men efterskolen er alligevel noget helt andet end folkeskolen.
Tættere efter et halvt år på efterskole end 10 år på folkeskole
Man bor sammen på værelser med de andre elever, man vælger selv sine fag – for eksempel har Viby Efterskole ved siden af boglige fag særligt fokus på musik, dans og teater. Og så er man i det hele taget intenst sammen i alle døgnets vågne timer, hvilket er mange. Aviaja har aldrig sovet så lidt før.
»Jeg er allerede tættere med folk på efterskolen efter et halvt år, end jeg var med min folkeskoleklasse, som jeg havde kendt i 10 år,« fortæller Aviaja Thrane og fortsætter:
»Jeg kan også mærke en kæmpeforskel på at være hjemsendt under corona i 9. klasse og tænke: ’Jaja, så har jeg da lidt fri’, og så være hjemsendt nu fra efterskolen. Det er meget hårdere at være væk. Jeg savner virkelig fællesskabet, og nu har jeg det bare sådan, ’Fuck corona!’«
\ Efterskoleelever frustrerede over corona
Aviaja Thranes oplevelse af livet på en efterskole i 2021 minder om, hvordan mange andre elever har det.
En elev på Øse Efterskole ved Varde fortæller på skoleliv.dk om frustrationen over at blive holdt væk fra fællesskabet og ikke kunne komme »hjem«.
Efterskolernes hjemmeside har endnu flere af den slags beretninger fra andre af de over 30.000 unge, der i år er tilmeldt en efterskole.
Lærere bliver til far, mor og bedsteforældre
Aviajas oplevelse passer godt ind i det større billede af efterskoleelever.
Docent Ulla Højmark Jensen har sammen med sin forskergruppe undersøgt både undervisningen og samværet på danske efterskoler ved hjælp af både interview og videooptagelser.
Hun fortæller, at det er afgørende for oplevelsen, at de unge bor på efterskolen døgnet rundt.
Eleverne ser både kammerater og lærere i en masse forskellige situationer, hvor de griner, græder, har morgenhår, er på overlevelsestur, bliver puttet og krammet eller bare er sammen.
»Mange elever kalder deres kontaktlærer for skole-mor, -far, -onkel eller -bedste, og mange efterskolelærere kalder eleverne deres børn, mens de er der. Ordene signalerer, at alle på efterskolen bliver del af en meget stor familie.«
»Det er karakteristisk, at man i sådan et uforbeholdent fællesskab føler, at man hører til, men også, at man skal tage hensyn og give plads til hinanden,« beretter Ulla Højmark Jensen, docent på Center for Skole og Læring på Professionshøjskolen Absalon.
»Det er svært at holde masken i mere end den første uge eller to, så begynder man at se nuancerne af hinanden. Det er en fantastisk erfaring for unge at få, at de stadig er en del af et fællesskab, også selvom de har vist sig morgengrimme eller har gået i snavset tøj, fordi de ikke lige kunne få det vasket,« uddyber hun.
\ Forskning i bogform
Ulla Højmark Jensens forskning er offentliggjort i 2020 i bogen »Efterskolens praksis under lup«.
Forskningsprojektet er lavet i et samarbejde mellem forskere på Professionshøjskolen Absalons Center for Skole og Læring og forskere fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Almen Didaktik og Pædagogik under ledelse af docent Stefan Ting Graf fra UCL og Ulla Højmark Jensen.
Bogen kan købes fra forlaget Klim.
Lidt som et kursus eller som fodbold – men meget mere
Hvis du aldrig har været på efterskole, kan det være svært at vide, præcis hvordan det føles.
Ifølge Ulla Højmark Jensen kan det minde lidt om at være samlet med andre mennesker i nogle dage på kursus eller på konferencer – eller måske på en højskole eller i en gruppe på studiet, hvor man skal have det til at fungere med fremmede over længere tid.
Når man løser opgaver eller kommer gennem udfordrende tider sammen, knytter man tættere bånd og oplever et større fællesskab.
Du kan også have oplevet noget lignende, hvis du dyrker fodbold eller en anden holdsport, hvor man arbejder sammen om et mål eller er af sted på en stor tur.
\ Læs mere
På en efterskole er det bare endnu mere tæt, fordi man bliver flettet sammen både fagligt og socialt stort set hver eneste dag gennem det år, et ophold varer, viser Ulla Højmark Jensens forskning.
\ Anden forskning i samme spor
Oplevelsen af at gå på efterskole er også beskrevet i anden efterskole-forskning, lavet på Aalborg Universitet.
»En elev beskriver fx det særlige ved det venskab, man får på en efterskole: “Der er ingen i min folkeskole der har set mig sidde og græde på en strand uden nogen grund” (Elev årgang 2016).«
»Det er samværet alle døgnets timer, at bo på værelse med en person, man ikke selv har valgt, at rejse ud og møde elever fra andre skoler i andre dele af verden – alt dette, der gør, at efterskolen for mange bliver en intens oplevelse, hvor de kommer tættere på andre og på sig selv, end de før har været. En proces som fremskyndes af en stærk diskurs fra både skole og forældre om, at selvudvikling er en væsentlig del af formålet med opholdet på efterskolen.«
Sådan skriver lektor i kultursociologi Iben Jensen fra Institut for Kultur og Læring ved Aalborg Universitet i en undersøgelse med fokus på, hvad efterskoleelever får ud af at møde unge fra andre kulturer.
Kilde: Global dannelse. Praksis og potentialer på danske efterskoler.
»De befinder sig virkelig i en boble, hvor det er trygt og rart, og det er dejligt for de unge. Nogle gange ved de dårligt, hvad der rører sig på den anden side af Rema 1000 i den nærliggende by,« griner Ulla Højmark Jensen, men skynder sig at tilføje:
»Derfor er det vigtigt, at noget af det, de lærer på efterskolen, er at bevæge sig ud og interessere sig for verden omkring dem, og mange steder har man stort fokus på, at det faglige skal fungere. Man eksperimenterer med undervisningen, laver projekter ud af huset – for eksempel for at integrere flygtninge i lokalsamfundet – eller man dyrker forskellige temaer, afhængig af hvilken efterskole det er,« beretter forskeren.
Rørende eufori
Ulla Højmark Jensen fortæller, at unge på efterskole kan opleve decideret eufori over, hvor fantastisk det er både fagligt og socialt at komme helt tæt på mennesker, som man måske troede, man aldrig ville komme til at tale med.
»Vi interviewede unge i starten af foråret, ligesom det er nu. De kan næsten allerede begynde at græde over, at de skal starte på noget andet til sommer. Det er faktisk meget rørende, så mange unge der er glade for at være afsted og har fået bedste venner og ikke kan forestille sig nogensinde at få det lige sådan senere i deres liv,« siger Ulla Højmark Jensen.
Frygter et ødelagt efterskole-år
Sådan var følelsen i hvert fald for de elever, der var af sted på efterskole i det corona-fri år 2018, hvor forskerne indsamlede data.
Her i 2021 kan Aviaja Thrane også godt fornemme, at det bliver nedtur at stoppe på efterskole. Men følelsen er meget præget af, at nedlukningen af landets efterskoler forhindrer hende i at få helt de samme store og livsforandrende oplevelser som andre før hende.
\ En del elever falder fra
Det hører med til historien om efterskoler, at ikke alle elever er lige begejstrede.
Godt hver tiende elev falder fra, enten for at bryde regler om for eksempel at drikke øl eller have sex, eller fordi lysten til at være på efterskolen forsvinder.
»Nogle mennesker lader op, andre bliver afladt af at være sammen med andre. Bliver man drænet, kan det være en hård oplevelse med et helt år på efterskole, hvor man deler værelse og har svært ved at finde plads til at være alene. Selv visse unge, der har været enormt glade for at være af sted, må give op i løbet af skoleåret,« beretter Ulla Højmark Jensen.
»Folk har sagt, at det ville blive det bedste år i mit liv. Men jeg kan ikke lade være med at tænke, at jeg slet ikke får lige så lang tid og ikke lige så mange muligheder for at blive lige så tætte med andre, for selv da vi var på efterskolen måtte vi ikke røre hinanden, og vi måtte ikke være på hinandens værelser.«
»Det er meget sværere at komme ind på hinanden på den måde, og der er altså forskel på at mødes et offentligt sted på skolen i et fællesrum og kunne sætte sig ind på et værelse, drikke en kop te og snakke sammen. Jeg frygter lidt, at det på nogen måder ødelægger mit efterskole-år,« fortæller Aviaja.

En efterskole kan ikke gøres virtuel
Ulla Højmark Jensen kan sagtens følge hende.
»Jeg er sikker på, at mange efterskolelærere laver glimrende online-undervisning – men samtidig er jeg sikker på, at det aldrig kan blive det samme som at være på efterskolen. Det er det fysiske møde, at være tæt på andre, der virkelig betyder noget.«
»Mange taler om, at man først rigtigt har været sammen, når man har lagt flagstangen ned eller været på natterend og spist af køleskabet. En almindelig skole kan du måske erstatte med det virtuelle i en periode, uden det betyder så meget, men det kan du bare ikke med en efterskole,« lyder vurderingen fra Ulla Højmark Jensen.
I skrivende stund har efterskoler i Nord- og Vestjylland og på Bornholm fået lov at genåbne.
Landets øvrige efterskoler må indtil videre holde lukket frem til i hvert fald 15. marts, før de kan tage elever tilbage. Til den tid har de været lukket i tre måneder.
\ Kilder
- “Efterskolernes praksis under lup”, Forlaget Klim (2020)
- Abstract om forskningen (UC Viden)
- “Global dannelse: Praksis og potentialer på danske efterskoler”, Aalborg Universitetsforlag (2020)
- “Muligheder for karrierelæring – om eksperimenterende obligatorisk brobygning og brobygningsrelaterede aktiviteter på efterskolerne”. Efterskoleforeningens Forlag (2017)
- “Vejledning i samspil – evaluering og dokumentation af efterskolernernes vejledning”. Forlaget Schultz (2011)
- Ulla Højmark Jensens profil (Professionshøjskolen Absalon)
- Iben Jensens profil (AAU)
- Viby Efterskole
- Efterskolernes hjemmeside