Danmarks eneste 1. Verdenskrig-museum er åbnet
Prins Joachim klippede onsdag pigtråden over til Danmarks nye 1. Verdenskrig-museum på Mosede Fort ved Karlslunde. Det nye museum viser gennem moderne teknologi og autentiske objekter fra perioden, hvordan danskerne oplevede krigen som et neutralt land.

De fleste har rimelig godt styr på, hvad der skete under 2. Verdenskrig i Danmark. Men måske kniber det lidt med 1. Verdenskrig, som museumschef på det nyåbnede Mosede Fort Henriette Buss betegner som »den glemte krig«.

Onsdag klippede Hans Kongelige Højhed Prins Joachim pigtråden over til Mosede Fort, som huser det første museum i Danmark, der skal fortælle om hverdagen under 1. Verdenskrig, hvor granatregnen væltede ned uden for landets grænser.

»Vi har ikke noget museum om 1. Verdenskrig her i landet, men det har de andre steder i udlandet. Det, der så er interessant ved dette museum, er, at vi fortæller historien fra det neutrale synspunkt. Det er en vigtig krig at fortælle om, fordi Danmark blev forandret for altid,« siger Henriette Buus.

Den glemte krig skal huskes

Mosede Fort stod våd og kold, da Greve Kommune i samarbejde med Greve Museum besluttede at totalrenovere det 100 år gamle fort i 2010.

Fakta

Mosede Fort - 1914 - 1918 præsenterer i museet udstillingen 'På kanten af krig – Neutralitet mellem krig og velfærd', der fortæller om, hvordan stat, erhvervsliv og befolkning sammen kæmpede for at holde Danmark neutralt.

Nu fire år senere står fortet klar til at fortælle historier fra perioden 1914–1918 gennem film, billeder og autentiske genstande. Alt dette og meget mere er kombineret med interaktive kort, der blandt andet viser en 40 kilometer lang skyttegrav fra Køge til Roskilde.

»1. Verdenskrig er lidt den glemte krig, fordi befolkningen ikke ved særlig meget om, hvad der egentlig skete. Det er derfor vores ansvar at fortælle historierne fra den tid, så den glemte krig holder op med at være glemt,« siger Pernille Beckmann, der er borgmester i Greve Kommune.

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, der fik æren af at klippe pigtråden over ind til det nye museum, mener også, at det er vigtigt, at Danmark får et 1. Verdenskrig-museum.

»Mosede Fort er med til at holde et vigtigt minde i live. Jeg erklærer hermed Mosede Fort for åbent,« sagde Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud