Danmarks eneste 1. Verdenskrig-museum er åbnet
Prins Joachim klippede onsdag pigtråden over til Danmarks nye 1. Verdenskrig-museum på Mosede Fort ved Karlslunde. Det nye museum viser gennem moderne teknologi og autentiske objekter fra perioden, hvordan danskerne oplevede krigen som et neutralt land.

De fleste har rimelig godt styr på, hvad der skete under 2. Verdenskrig i Danmark. Men måske kniber det lidt med 1. Verdenskrig, som museumschef på det nyåbnede Mosede Fort Henriette Buss betegner som »den glemte krig«.

Onsdag klippede Hans Kongelige Højhed Prins Joachim pigtråden over til Mosede Fort, som huser det første museum i Danmark, der skal fortælle om hverdagen under 1. Verdenskrig, hvor granatregnen væltede ned uden for landets grænser.

»Vi har ikke noget museum om 1. Verdenskrig her i landet, men det har de andre steder i udlandet. Det, der så er interessant ved dette museum, er, at vi fortæller historien fra det neutrale synspunkt. Det er en vigtig krig at fortælle om, fordi Danmark blev forandret for altid,« siger Henriette Buus.

Den glemte krig skal huskes

Mosede Fort stod våd og kold, da Greve Kommune i samarbejde med Greve Museum besluttede at totalrenovere det 100 år gamle fort i 2010.

Fakta

Mosede Fort - 1914 - 1918 præsenterer i museet udstillingen 'På kanten af krig – Neutralitet mellem krig og velfærd', der fortæller om, hvordan stat, erhvervsliv og befolkning sammen kæmpede for at holde Danmark neutralt.

Nu fire år senere står fortet klar til at fortælle historier fra perioden 1914–1918 gennem film, billeder og autentiske genstande. Alt dette og meget mere er kombineret med interaktive kort, der blandt andet viser en 40 kilometer lang skyttegrav fra Køge til Roskilde.

»1. Verdenskrig er lidt den glemte krig, fordi befolkningen ikke ved særlig meget om, hvad der egentlig skete. Det er derfor vores ansvar at fortælle historierne fra den tid, så den glemte krig holder op med at være glemt,« siger Pernille Beckmann, der er borgmester i Greve Kommune.

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, der fik æren af at klippe pigtråden over ind til det nye museum, mener også, at det er vigtigt, at Danmark får et 1. Verdenskrig-museum.

»Mosede Fort er med til at holde et vigtigt minde i live. Jeg erklærer hermed Mosede Fort for åbent,« sagde Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk