Børn af selvsikre mænd har færre adfærdsproblemer
Kilde: 
25 november 2016

Du tror måske, at faderens engagement i børnepasningen og huslige pligter er vigtige for, om barnet udvikler en problematisk adfærd senere.

Men et nye studie viser afviser denne påstand og viser samtidig, at faderens selvsikkerhed i forhold til faderrollen er utroligt vigtig. Det skriver theguardian.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet BMJ Open.

»Det er den følelsesmæssige forbindelse og den følelsesmæssige reaktion på det at være forælder, der betyder enormt meget i forhold til børns senere udfald,« siger Maggie Redshaw, udviklings- og sundhedspsykolog på University of Oxford og medforfatter af studiet, til theguardian.com.

LÆS OGSÅ: Fordomme om unge fædre er ofte forkerte

Forskerne har analyseret data fra et stort, langvarigt britisk studie, der fulgte sundheden og udviklingen af mere end 6.300 børn, født i de tidlige 1990’ere, og deres forældre.

Fædrene blev spurgt om deres følelser og sikkerhed omkring det at være far - både otte uger og otte måneder efter barnets fødsel. Det blev også spurgt om, hvor ofte de hjalp med at gøre rent og skifte bleer.

Hhv. 9 og 11 år senere blev forældrene bedt om at notere deres børns adfærd, da børnene var 9 og 11 år. Fædrene skulle blandet andet notere børnenes attitude over for andre børn, deres tendens til rastløshed, og om de var villige til at dele deres legetøj.

Resultatet var klart: Jo mere følelsesmæssigt knyttet og sikre, fædre var omkring faderrollen ved begyndelsen af barnets liv, desto mindre tilbøjelige var børnene til at have adfærdsproblemer i en alder af 9 og 11 år. Spædbørnspasning og husligt arbejde havde ikke indflydelse på barnets senere adfærd.

LÆS OGSÅ: Børnepasning og husarbejde får mænd til at føle sig maskuline

Forskerne anerkender, at der kan være problemer i forbindelse med, at studiet bygger på selvrapportering, og at fædrenes muligvis ændrede holdning til faderskabet over årene kan spille ind.

Ifølge Maggie Redshaw sætter studiet dog streg under, hvor vigtigt forældrenes opfattelse af forældrerollen er:

»Tidlige opfattelser betyder noget, og de betyder noget fra begge forældres side,« siger hun til theguardian.com.

Iryna Culpin fra University of Bristol, der ikke har deltaget i studiet, er enig:

»Traditionelt har forskning i børns udvikling været fokuseret på mødrene, deres forældreskab og sundhed, mens fædrenes rolle ofte overses,« siger hun til theguardian.com.

Hun mener, at studiet kan danne grobund for øget politisk og samfundsmæssigt fokus på at hjælpe fædre til at blive selvsikre i forælderrollen.

LÆS OGSÅ: Mødre styrer fædrenes omsorg for deres børn

LÆS OGSÅ: Børn af psykisk syge forældre har større risiko for selvmordsforsøg

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.